سردرد در کودکان و نوجوانان

 

سردرد در کودکان و نوجوانان

سردرد به عنوان یکی از رایج ترین اختلالات دوران کودکی و نوجوانی محسوب می شود. نتایج تحقیقاتی که در این زمینه انجام گرفته اند نشان می دهند که 56 درصد از پسران و 74 درصد از دختران در سنین 12 تا 17 سالگی مبتلا به سردرد هستند. از این تعداد 5 درصد از کودکان مبتلا به میگرن و 15 درصد سابقه ی سردردهای تنشی داشته اند.

بسیاری از والدین در این مورد نگرانند که آیا سردرد در کودکان می تواند علامتی از وجود تومور مغزی یا وضعیت پزشکی جدی دیگری باشد یا نه. اما در اغلب موارد سردردهای دوران کودکی و نوجوانی ارتباطی با بیماری های جسمی جدی ندارند. تمام انواع سردرد رایج در دوران بزرگسالی، در سنین کم تر هم امکان بروز دارند. مواردی از جمله سردرد تنشی ، میگرن و سردردهای سینوسی از شایع ترین انواع سردرد در سنین کودکی و نوجوانی هستند.

علت بروز سردرد در کودکان و نوجوانان تقریبا مشابه دلایل ایجاد سردرد در بزرگسالان است. اما غالبا در کودکان سردرد در نتیجه تب، بیماری های عفونی و سرماخوردگی ، التهاب و عفونت گلو، اوتیت یا التهاب گوش و سینوزیت ایجاد می شود. در 90 درصد موارد، کودکانی که مبتلا به سردردهای میگرنی هستند دارای سابقه ی خانوادگی قوی برای این بیماری هستند. در 50 درصد موارد یکی از والدین مبتلا به میگرن بوده است و اگر هر دو والد سابقه ی سردردهای میگرنی داشته باشند احتمال وجود این بیماری در فرزندان به 75 درصد افزایش پیدا می کند. علاوه بر این نوع عوامل محرک و برانگیزاننده ای که در کودکان منجر به تشدید حملات میگرن می شود معمولا از والدین به ارث می رسد. درواقع کودکان مبتلا به میگرن در صورت مواجه شدن با همان عوامل محرکی حملات سردرد بیشتر و شدیدتری را تجربه می کنند که والدین آن ها هم نسبت به آن ها حساسیت بیشتری دارند.

برخی از رایج ترین عوامل برانگیزاننده ی میگرن در کودکان عبارت اند از : استرس، اضطراب، افسردگی، تغییر در روال معمول خواب، فعالیت بیش از حد بدنی و رژیم غذایی ناسالم. معمولا تلاش کودکان و نوجوانان برای برتری یافتن در محیط مدرسه و در بین دوستان، استرس های هیجانی مربوط به مدرسه و خانواده و دوستان و خستگی بدنی ناشی از درس خواندن و خستگی گردن و چشم ها می توانند در بدتر شدن علائم سردرد کودکان و نوجوانان موثر باشند.

در کودکان مبتلا به سردردهای تنشی در صورتیکه علائم سردرد با برخی علائم عصبی مانند از دست دادن بینایی،مشکلات گفتاری یا ضعف ماهیچه ای همراه باشد احتمال وجود وضعیت اورژانسی پزشکی مانند هیدروسفالی، مننژیت،انسفالیت، خونریزی مغزی،تومور مغزی، لخته شدن خون و ضربه به سر وجود دارد که  دراین صورت مراجعه به پزشک متخصص ضرورت دارد.

تشخیص سردرد در کودکان و نوجوانان معمولا توسط متخصص مغز واعصاب اطفال و با انجام دقیق معاینات فیزیکی، ام آر آی و سی تی اسکن انجام می شود.

درمان سردرد در کودکان و نوجوانان

به طور کلی انتخاب برنامه ی درمانی مناسب برای کودکان و نوجوانان مبتلا به انواع سردرد به شدت و فرکانس حملات سردرد، عوامل محرک سردرد، علت ایجاد سردرد و سن بیمار بستگی دارد. روش های درمانی موجود و کارآمد برای کاهش علائم سردرد در کودکان و نوجوانان عبارت اند از: رعایت اصول بهداشتی، مدیریت استرس، بیوفیدبک و دارودرمانی.

شناسایی عوامل محرک سردرد و اجتناب از آن ها در پیشگیری از تشدید حملات سردرد اهمیت زیادی دارد. سعی کنید به کودک خود کمک کنید تا سردردهای روزانه ی خود را یادداشت کند. بعد از شناسایی عوامل برانگیزاننده ی سردرد برای رفع آن ها برنامه ریزی منظمی داشته باشید.

روش های درمانی مدیریت استرس مانند بیوفیدبک، استفاده از فنون آرام سازی عضلانی، رفع استرس و … می توانند برای درمان کودکان و نوجوانان مبتلا به سردردهای تنشی مفید واقع شوند.

به طور کلی سردردهای رایج در دوران کودکی به خودی خود با افزایش سن کاهش پیدا می کنند و ممکن است چندین سال بعد و در دوران بزرگسالی مجددا عود کند.در دختران به علت وجود تغییرات هورمونی دوران بلوغ، خطر ابتلا به سردرد با افزایش سن بیشتر می شود.

 

درمان بیوفیدبک برای انواع سردرد و میگرن

بیوفیدبک تکنیکی است که می تواند با فراهم کردن اطلاعاتی (بازخورد) از انقباض های عضلانی، دمای پوست، امواج مغزی و سایر فرایندهای فیزیولوژیک بدن بیماران،در جهت آموزش روش های کاهش استرس در بیماران مبتلا به انواع میگرن و سر درد موثر واقع شود.در این روش درمانی،حسگرهای کوچک فلزی که الکترود نامیده می شوند، به پوست بیمار متصل می گردند و مقادیر تنش عضلانی و یا دمای پوست بیمار را اندازه گیری می کنند. برای مثال یک پاسخ استرسی دمای پوست را به دلیل تنگ کردن رگهای خونی کاهش می دهد در حالی که یک پاسخ ریلکسیشن باعث گشاد شدن رگهای خونی و در نتیجه گرم شدن پوست می شود.

نتایج مطالعات انجام شده بسیاری نشان از تغییر جریان خون در مغز حین حمله های میگرن و دوره های محو شدن درد در بین این حملات دارد. با استفاده از تمرینات بیوفیدبک، شخص می تواند جریان خون داخل مغز خود را تحت تأثیر قرار داده و میزان درد را بهتر کنترل کند.

بسیاری از مطالعات بیوفیدبک نشان داده اند که این درمان هم در بزرگسالان و هم کودکان باعث کاهش تناوب و طول مدت حملات سردرد شده است. به طور عمومی، تأثیرات بیوفیدبک قابل مقایسه با بسیاری از داروهای استفاده شده برای سردردهای مزمن بوده است و می تواند به عنوان یک درمان با اولویت بالا برای بهبود میگرن های تکرار شونده باشد.

خدمات بیوفیدبک در درمان میگرن بصورت اختصاصی در کلینیک آلومینا در دسترس می باشد.

تهیه و تنظیم : انیس جهانبازی (کارشناس ارشد روانشناسی ، مشاور و درمانگر)

دپارتمان تحقیقات مرکز نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا

انتشار مقاله در اینترنت یا در مجلات با درج منبع مقاله (با درج لینک فعال به سایت مرکز آلومینا) منعی ندارد و در غیر اینصورت پیگرد قانونی دارد.

خواننده گرامی : برای تهیه هر یک از این مقالات جهت ارتقا سلامتی شما هم میهنان عزیز ، زمان و انرژی و هزینه بسیار زیادی صرف می شود، پس در حق ما لطف نموده و کپی رایت را رعایت کنید و به ما در ادامه فعالیتمان امید و انگیزه بدهید . با سپاس از خوانندگان محترم و با امید به روزهای بهتر

مرکز تخصصی نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا

خدمات درمان انواع سردرد و میگرن با روش بیوفیدبک بصورت اختصاصی

زیر نظر متخصصین مغز و اعصاب

در مرکز بیوفیدبک و نوروفیدبک آلومینا انجام می شود

جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت ویزیت تماس بگیرید.

 

کلمات کلیدی:سردرد در دوران کودکی و نوجوانی، شیوع سردرد در سنین کم، درمان سردرد رایج در کودکی و نوجوانی، میگرن در کودکان و نوجوانان، سردردتنشی در کودکان و نوجوانان، علت بروز سردرد در کودکان و نوجوانان، انواع سردرد، درمان انواع سردرد ، درمان غیردارویی میگرن، درمان های جدید برای میگرن ، میگرن، درمان غیردارویی سردرد، بیوفیدبک در درمان سردرد، بیوفیدبک.

 

 

 

Comments are closed.