اثرات مثبت امیدواری و امید داشتن به زندگی

آیا امیدواری ایجاد تفاوت می کند؟ یافته های علمی

امیدواری


اغلب افرادامیدهایی دارند .ما بهترین آرزوها را داریم. وقتی آرزوهایمان را از دست رفته می بینیم ناامید می شویم. به نظر می رسد امیدواری که یک حالت روحی و احساسی است که باعث گسترش اعتقادها و امیدواری مثبت می شود به صورت ذاتی در طبیعت انسان وجود دارد. بازخوردهایی از امیدواری در اساطیر ،مذهب ، فلسفه و ادبیات ارائه شده است. پاندورا هر چند که ممنوع شده است جعبه ای را که زئوس به او داده بود باز کرد و در یک لحظه تمام بلاها وارد جهان هستی شده و تمامی رحمت ها از بین رفتند به جز یکی : امید

ایمان داشتن یعنی مطمئن بودن از چیزهایی که به آن امیدواریم بخصوص چیزهایی که قادر به دیدن آنها نیستیم. (نسخه شاه جیمز از انجیل)

ارسطو:امید یعنی رویای بیدار

البرت کاموس : جایی که امید نیست ناگزیر ما به دیدن آن می رویم.

امیلی دیکنسون : امید چیزی است با پرهایی که در روح ما فرود می آید و بدون کلام و بی وقفه آواز می خواند .

واضح است که ما به مید نیازداریم اما همین که آن را در آغوش می گیریم متعجب می شویم آیا امید واقعا باعث تفاوت ها است ؟آیا آن یک اسطوره ، داستان ومجموعه ای از فریب ها است؟

در حقیقت اسناد زیادی مبنی بر این که امید از لحاظ روان شناسی باعث تغییراتی  می شودکه تفاوت ها را ایجاد می کند وجود دارد.

روان شناسی امید

چارلز سیندراز لحاظ روان شناسی  تعریف عملیاتی از امید ارائه کرده است :مجموعه ای از قدرت و نیروی اراده ای که شما برای اهدافتان دارید.بر طبق این تعریف نیروی اراده همان انرژی ذهنی وقدرت حسی است که برای رسیدن به هدف دارید و قدرت اجرا همان طرح های ذهنی برای رسیدن به هدف است .هدفی که معمولا بین رسیدن و نرسیدن قرار گرفته است .در این فرمول چیزی که مهم است توجه به امید به عنوان یک فعالیت و حق انتخاب مشخص شده  می باشد نه به عنوان یک حالت وموقعیت بدون تحرک و منفعل .

  • آن با تعریف دانیل واضح تر می شود : وقتی با کسانی که آسیب روحی دیده اند کار می کنیم و یا زمانی که حق انتخاب را از دست داده باشیم.
  • آن ممکن است در تصمیمات یک فرد در امید واری به خدا و اعتقاد به قدرت نمازدر مواجهه بادرد جلوه گر شود.
  • آن ممکن است برای بعضی ها دلیلی برای تحمل دردو رنج حاصل از آن درد باشد اگر امیدی به داشتن زندگی بهتر برای فرزندان در پی داشته باشد.

 

یافته های علمی

  • بر اساس این فرمول تحقیقی که اخیرا انجام شده مشخص کرده که امید به تغییر در 146 داوطلب طی 6 هفته در یک برنامه آموزشی و درمانی فرآیند شناختی شرکت کرده بودند با PTSD شناخته شدند.
  • در این درمان  هدف امید نبود ولی در ابتدا ، وسط و انتهای درمان توسطجدول امید سیندرمورد اندازه گیری قرار گرفت .این جدول مفاهیم مورد نظر سیستم را اندازه گیری می کرد. به عنوان مثال من می توانم اهدافم را پیگیری کنم و اعتقاد به راه و مسیر را می سنجید مثلا راه های زیادی برای حل مسئله من وجود دارد.
  • یافته ها نشان دادند که سطح امید واری بالا درطی درمان با PTSD در ارتباط است و باعث کاهش علائم افسردگی می گردد.
  • از دلایل مهم  نیاز به یادگیری بیشتر درباره قدرت امید این است که اگر چه خود امید بدون درمان تغییری نکرد ولی به صورت قابل توجهی به کاهش PTSD و نشانه های افسردگی نسبت به شروع آزمایش منجر شد.

روان شناسی امید

در این کتاب” کالبد شکافی امید”ژروم گروپمن درباره مکانیسم بیولوژیکی امید و نقش آن در بهبود بالینی به سوالاتی جواب داده است.بر طبق تجربیات و یافته های او به عنوان یک متخصص غدد سفر خود را با ارایه امیدی دروغین به افراد با نگفتن حقیقت به آنان برای از بین بردن تمام امید آنان برای کشف این که بیمار سرطانی به انتخاب و امیدوار بودن نیاز دارد شروع کرد.

امیدوار بودن تحت شرایط افراطی عملکرد خودسرانه ایاست که به شخص اجازه می دهد که به زندگی خود باب میل خودش ادامه دهد.تمام اینها بعد ازدرمان خود او پس از سالها رنج بردن از بیماری جسمی توسط امید وار بودن صورت گرفته که یک برنامه توانبخشی بود که به اوامید زندگی داد و بعد از آن گروپمن مطالعه  زیست شناسی امید را ادامه  داد.

با استناد به یافته های پژوهش از مطالعات دارو نما و دامنه های متفاوت پزشکی متوجه شد که راهی که امیدو اعتقاد اجزاء اصلی امید باشند امید واری می تواند درد را با آزاد سازی اندروفین و انسفالین در مغزکه همان نسخه مورفینی خود بدن می باشد کاهش دهد.

اواشاره کرد که با توجه به نحوه تاثیر مغز بر بدن ،افراد زیادی تجربه عکسی را داشته اند. مثلا وقتی بدن احساس درد می کند آن درد باعث برانگیخته شدن حالت ترس ، اضطراب و ناامیدی در ما شده که متضاد امید واری است.

گروپمن در پاسخ یادآوری می کند که آن فقط هیجان کوچکی است برای مواجهه با نا امیدی و فراخوانی امید می باشد. به شخصی با بیماری مزمن ممکن است راهی جهت کاهش خستگی پیشنهاد شود. یک فرد آسیب دیده کارآزموده و کهنه کار می تواند دوباره برگرددو به یک فرد بزرگتر در باغ و طبیعت بودن پیشنهادمی شود.

چگونه می توان امید وار بود؟

درک شخصی گروپمن از ارتباط ذهن و بدن در زمینه امید عامل حیاتی دیگری برای حفظ امید است – ارتباط انسان

الی وایزلیکی از بازماندگان هولوکاست می گوید :نا امیدی می تواند از فردی به فردی دیگر سرایت کند و امید هم این گونه است .

در مواجهه با درد روحی و رنج روانی  شخص دیگری می تواند عامل تحریک ما و امید وار شدن ما باشد.ممکن است این با شنیدن ناراحتی و درد فردی دیگر که همان رنج را تحمل کرده است صورت بپذیرد.ممکن است با مراجعه به یک متخصص درمانگر و سفری دو نفره برای امید واری اتفاق بیفتد. ممکن است انتظار مثبت وامید واری به آینده با شنیدن صدای شادی فرزندانتان اتفاق بیفتد.به نظر می رسدکه ما به امیدنیاز داریم وانگار امیدواری باعث ایجاد تغییراتی در زندگی مان می شود .آیا آن برطرف کننده تمامی غمها و دردها و درمان همه بیماری ها است؟ نه ؟اما چیزی مهمتر را به ما هدیه می دهد.”آن قسمتی از روح انسان برای تحمل کردن است و معجزه ای است برای شانس آوردن است “

ژروم گروپمن

تهیه و تنظیم :  سیده مژگان صالحی (روانشناس و مشاور)

دپارتمان تحقیقات مرکز نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا


انتشار مقاله در اینترنت یا در مجلات با درج منبع مقاله (با درج لینک فعال به سایت مرکز آلومینا) منعی ندارد و در غیر اینصورت پیگرد قانونی دارد.

خواننده گرامی : برای تهیه هر یک از این مقالات جهت ارتقا سلامتی شما هم میهنان عزیز ، زمان و انرژی و هزینه بسیار زیادی صرف می شود، پس در حق ما لطف نموده و کپی رایت را رعایت کنید و  به ما در ادامه فعالیتمان امید و انگیزه بدهید . با سپاس از خوانندگان محترم و با امید به روزهای بهتر

مرکز تخصصی نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا

 

خدمات نوروفیدبک و بیوفیدبک و مشاوره روانشناسی (اضطراب،افسردگی، بیش فعالی ، درماناختلالات جنسی و روابط زناشویی ، زوج درمانی و… ) و شناخت درمانی و رفتار درمانی (CBT) و ویزیتمتخصص روانپزشکی (اعصاب و روان) و متخصص مغز و اعصاب (درمان میگرن،سرگیجه،تشنج،سکته مغزی و …)در مرکز  نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا انجام می شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت ویزیت تماس بگیرید.

Comments are closed.