بهترین درمان میگرن

کم عارضه ترین و جدیدترین شیوه درمان میگرن

درمان سردرد بدون دارو

جدیدترین درمان های سردرد (میگرن)


درد های میگرنی جز دردهای فیزیولوژیک است که معمولا با درد شدید یک طرفه همراه با سرگیجه ،تهوع و استفراغ و افزایش حساسیت به بو و صدا است.

سردرد های میگرنی ممکن است با پیش زمینه اورا(اختلال میدان بینایی و…) همراه باشد یا نباشد. انواع مختلف میگرن شامل میگرن بدون اورا ( شایع ترین نوع میگرن) که حدودا ۹۰% موارد را شامل می شود و میگرن همراه با اورا که حدود ۱۰% موارداست در میان جمعیت میگرنی ها تخمین زده شده (پردی ۱۹۹۲).
میزان شیوع نشان میدهد که میگرن یک بیماری شایع است .”پردی” به طور کلی ۲۰-۱۰ % سردردهای عمومی را به جامعه بزرگسالان نسبت داده است. وی سرانجام پی برد که ۳.۲ میلیون از کانادایی ها یا ۱۷% از جمعیت بزرگسالان از درد میگرنی رنج می برند این نوع سردردها بسیار ناتوان کننده و ناراحت کننده هستند. این اختلال به نظر میرسد که ناشی از تغییراتی در فرایندهای عصبی است که باعث تغییراتی در جریان خون مغزی (انقباض عروق و به دنبال انبساط شریانها) میشود.

سردردهای میگرنی و علایم همراه با آن گاهی انقدر اذیت کننده است که ضرورت پیدا میکند که فعالیت های عادی کنار گذاشته شود.”فایدلی”(۱۹۹۱) پی برد که ۷۵% از افرادی که از سردرد های میگرنی رنج میبرند تا زمانی که دچار میگرن هستند باید فعالیت های عادی خودشان را ترک کنند یا انجام ندهند. تحقیقات دارویی و غیر دارویی در درمان سردرد های میگرنی مورد بررسی قرار گرفت . درمان دارویی به طور کلی به ۳ دسته عمده یعنی :درمان مرحله حاد ،درمانهای پیشگیری کننده و درمانهای تسکین دهنده تقسیم میشود. درمان موثر برای پایان دادن به سردرد ی که اغاز شده است به طور معمول شامل مشتقات ارگوت است .

درمان پیشگیرانه برای جلوگیری از شروع یک سردرد است ومثال آن عوامل مسدود کننده بتا از جمله پروپرانولول می باشد.
داروهای ضدافسردگی سه حلقه ای مثل آمی تریپتیلین و مشتقات ارگوت نیز برای پروفیلاکسی میگرن استفاده میشود .

درمانهای تسکین دهنده شامل تلاشی برای کاهش ناراحتی بعد از سردرد است که شامل استفاده از خواب آور، ضد درد، آرام بخش و ضد استفراغ است .

اگر چه موفقیت درمان یا مداخله دارویی برای تمام مبتلایان به میگرن قابل قبول بوده است اما این روش دارویی برای همه انواع میگرن و مراجعینی که برای مدت طولانی از دارو استفاده کردند موثر واقع نشده است.علاوه بر این بسیاری از داروها اثرات جانبی نامطلوب از جمله : تهوع،استفراغ ، افسردگی ، خستگی و افزایش وزن را به دنبال دارند وهمچنین استفاده طولانی مدت از داروهایی مثل ارگوتامین میتواند منجر به وابستگی شود .

در سالهای اخیر سوماتوتریپان برای مبتلایان به میگرن در دسترس قرار گرفت،که بوسیله اثر بر عروق گشاد شده باعث قطع حمله سردرد می شود.

اگر چه مطالعات بالینی اثر سوماتوتریپتان را در درمان میگرن حاد نشان داده است اما عوارض جانبی متعددی ازآن گزارش شده است که ازآن جمله می توان به تهوع ، واکنش محل تزریق ، استفراغ ، احساس سنگینی ، خستگی یا ضعف اشاره کرد، همچنین یکسری نگرانی هایی در استفاده از سوماتوتریپتان این است که بر خلاف آنچه در ابتدا تصور می شد این دارو علاوه بر عروق مغز روی عروق سایر قسمتهای بدن نیز اثر مشابه دارد.

با توجه به همین نگرانی ها یی که در زمینه درمان دارویی وجود دارد روش های جایگزینی دیگری در درمان میگرن معرفی شده است .بیوفیدبک به عنوان یک مداخله غیر دارویی برای درمان میگرن مدتی است که توسط متخصصین آموزش دیده در زمینه نوروفیدبک و بیوفیدبک انجام میشود. درمان با بیوفیدبک در میگرن در مراکز گوناگون در دنیا در حال انجام است و مطالعات زیادی در این مورد انجام شده است که در سطر های بعدی به بعضی از آنها اشاره می کنیم.

با تحقیقاتی که بلنچارد و امپ انجام دادند ، نشان دادند که بیوفیدبک حداقل باعث کاهش ۵۰ درصدی حملات سردرد، شدت سردرد و طول مدت آن می شود.

مقایسه دیگری توسط متیو انجام شد وی در این تحقیق به مقایسه درمان دارویی سنگین با داروهای ضد درد با درمان با روش بیوفیدبک پرداخت که نتیجه اش این بود که بیوفیدبک به طور قابل توجهی بهتر از ترکیبی از داروهای ضد درد ولی اما کمی ضعیف تر ازترکیب دارویی روزانه پروپرانولول و یا آمی تریپتیلین بود.

امپ و هلروید به مقایسه و ارزیابی بین اثر پروپرانولول و اثر بیو فیدبک در درمان میگرن پرداختند بررسی این ازمایش نشان داد که هر دو اثرشان نسبت به دیگری برتری نداشت.

توماس طی یک ارزیابی چهار هفته ای برنامه های درمانی و رفتاری برای میگرن را داشتند (که شامل :تنفس و بیوفیدبک درجه حرارت پوست دست بود ) که نتایج این مطالعه نشان داد که ۶۷% از ۶۰ شرکت کننده میگرنی در این برنامه گزارش کردند که سردردشان کم شده است و ۷۵% از آنها گزارش کردند که به شدت سردردشان کم شده است. تحقیقات نشان داده که حتی درمان کوتاه مدت با نوروفیدبک اثر طولانی مدتی در درمان میگرن داشته است .

لیزپرز در طی مطالعات پیگیری کننده بر روی افراد میگرنی که با موفقیت با روش بیوفیدبک تحت درمان قرار گرفته بودند نشان داد که کاهش سردرد این بیماران حتی پس از پایان درمان تا ۶ سال هم چنان ادامه داشت .

در طی مقایساتی که در زمینه درمان طولانی مدت دارویی و غیر دارویی انجام شد نتایج نشان داد که این دو روش تاثیر نسبتا یکسانی در سردردهای میگرنی داشتند.
مساله مهم در ارزیابی اثر بیوفیدبک در درمان میگرن ، یادگیری است .این روش بدلیل عدم وجود عارضه جانبی از مزیت خوبی نسبت به سایر روش های غیر دارویی برخوردار است و همچنین چون اثر درمان با بیوفیدبک برخلاف درمان دارویی برای سالها پایدار می ماند در انتها باید گفت که بیوفیدبک نشان داده که جایگزین غیر دارویی موثری برای درمان سردرد (میگرن) است.

دپارتمان تحقیقات مرکز نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا


انتشار مقاله با ذکر نام نویسنده و سایت منبع آزاد است.

انتشار مقاله در اینترنت یا در مجلات بدون ذکر نویسنده و مترجم پیگرد قانونی دارد.

منابع :
References
Blanchard, E.B. & Andrasik, F. (۱۹۸۷). Biofeedback treatment of vascular headache. In
J. P. Hatch, J. G. Fisher & J. D. Rugh (Eds), Biofeedback: Studies in Clinical Efficacy.
New York: Plenum Press, ۱-۴۹.
Dalessio, D. J. (۱۹۸۰). Wolff’s headache and other head pain (۴th ed). New York:
Oxford University Press.
Gautherier, J., Doyon, J., Lacroix, R. & Drolet, M. (۱۹۸۳). Blood volume pulse
biofeedback in the treatment of migraine headache: A controlled evaluation.
Biofeedback and Self-Regulation, ۸, ۴۲۷-۴۴۲.
Holroyd, K. A., Holm, J. F., Penzien, D. B., Cordingley, G. E., Hursey, K. G., Martin, N.
J. & Theofanous, A. (۱۹۸۹). Long term maintenance of improvements achieved with
(abortive) pharmacological and nonpharmacological treatments for migraine: Preliminary
findings. Biofeedback and Self-Regulation, ۱۴, ۳۰۱-۳۰۸.

 

 

 

 

نوروفیدبک در درمان سردردهای میگرنی

 


سردرد میگرنی به نوعی از سردرد اطلاق می شود که بصورت درد یکطرفه سر که گاهی ضرباندار بوده خود را نشان می دهد، همچنین فرد ازعلائم دیگری شامل تهوع و استفراغ، سرگیجه ، افزایش حساسیت به نور، صدا و یا بو شکایت دارد. سردردهای میگرنی در جامعه شیوعی بالغ بر 15% دارند.

 

 

بنابر گفته متخصصان، این اختلال نتیجه تغییرات عملکردی مغز است که باعث تغییر در جریان خون مغز می شود و در نهایت، گشادی عروق مغز و سپس تنگ شدن عروق مغزی در واکنش به آن سبب بروز سردرد می شود.

شدت سردرد در افراد مبتلا به حدی است که فرد را از انجام فعالیت های روزمره خود ناتوان می کند.

درمانهای رایج سردردهای میگرنی، درمانهای دارویی هستند که از جمله میتوان به پروپرانولول، آمی تریپتیلین، سوماتریپتان و ارگوتامین اشاره کرد. بسیاری از بیماران از عدم اثربخشی کافی داروها شکایت دارند ، همچنین عوارض جانبی این داروها نیز مانعی بزرگ در مصرف آنها توسط بیماران است.

امروزه بیوفیدبک به عنوان روش درمان غیردارویی، اثرپیشگیری کننده خود را در حملات میگرن اثبات کرده است. بیوفیدبک روشی است که به فرد کمک می کند تا آگاهی خود را نسبت به فعالیتهای فیزیولوژیک مغزش بالا ببرد و فرد به مرور یاد می گیرد که چطور فعالیت های سیستم عصبی خود را تحت کنترل خود درآورد.



 

درمان میگرن: بیوفیدبک یا مصرف دارو؟ کدام یک موثرترند؟

محققان دانشگاه پنسیلوانیا در آمریکا در پژوهشی به مقایسه ی اثربخشی روش درمانی بیوفیدبک و مصرف داروهای آرام بخش پرداخته اند. در این پژوهش بیماران مبتلا به میگرن به طور تصادفی در 2 گروه گماشته شدند.گروه اول تحت درمان با داروی آرام بخش پروپرانولول 80 میلی گرم قرار گرفتند و گروه دوم به مدت 6 ماه تحت درمان با بیوفیدبک الکترومیوگرافی ، بیوفیدبک حرارتی و بیوفیدبک تنفسی قرار گرفتند.

نتایج این پژوهش نشان می دهند که میزان بهبودی در گروهی که تحت درمان با روش بیوفیدبک قرار گرفته بودن 70 درصد بوده است در حالیکه میزان بهبودی در گروه تحت درمان با پروپرانولول 64 درصد بوده است. هم چنینی نتایج این مطالعه نشان داده اند که طول مدت حملات میگرن و دفعات استفراغ در گروهی که تحت درمان بابیوفیدبک قرار گرفته بودن به مراتب بیشتر از گروه دیگر بوده است. علاوه بر این نتایج این تحقیق نشان داده اند که بعد از 1 سال دوره ی پیگیری، میزان برگشت و عود مجدد حملات میگرن در گروهی که تحت درمان بابیوفیدبک قرار داشته اند 37/9 درصد و در گروهی که پروپرانولول مصرف می کردن 54/38 درصد بوده است.

پژوهشگران دانشگاه پنسیلوانیا بر اساس نتایج این تحقیق گزارش کرده اند که استفاده از روش درمانیبیوفیدبک اثربخشی قابل ملاحظه ای در مقایسه با مصرف پروپرانولول بر علائم میگرن دارد.


تا امروز مطالعات زیادی در زمینه اثر بخشی این روش در بیماران مبتلا به میگرن انجام شده که به بعضی از آن ها اشاره می کنیم:

1. مطالعه ای در سال 1981 در زمینه مقایسه درمان میگرن بوسیله بیوفیدبک با پروپرانولول و آمی تریپ تیلین در امریکا انجام شد و نتایج تحقیق نشاندهنده اثربخشی بیشتر در پیشگیری از حملات در گروه تحت درمان با بیوفیدبک بود.

2. مطالعه ای در سال 1995 در افراد مبتلا به میگرن انجام شد و این افراد به مدت 4 هفته تحت درمان با بیوفیدبک قرار گرفتند و در نهایت 67% افراد مورد مطالعه (60 بیمار) کاهش تعداد حملات میگرن را گزارش کردند و 75% افراد نیز کاهش شدت سردردها را گزارش کردند.

3. دکتر Dala در مطالعه ای که بر روی بیماران دچار میگرن انجام داد، به این نتیجه رسید که الگوی فعالیت مغز با استرس های محیطی مرتبط است. او یک گروه از بیمارانش را به مدت 24 جلسه تحت درمان با بیوفیدبک قرار داد و به گروه دیگری از بیمارانش داروهای معمول را تجویز کرد. در انتها نتایج اینطور مشخص شد که در54% از بیماران تحت درمان با بیوفیدبک، حملات میگرن کاملاً از بین رفته بود، بدون هیچ عارضه جانبی! در 39% دیگر شرکت کنندگان درمان با بیوفیدبک، شدت حملات بیش از 50% کاهش نشان می داد و تنها 7% دیگر شرکت کنندگان از اثرات کم بیوفیدبک ناراضی بودند. این در حالی بود که در گروه تحت درمان با دارو، 68% افراد، عدم تغییر در شدت حملات را ذکر کردند .

 

 

در مرکز نوروفیدبک آلومینا، خدمات بیوفیدبک در درمان سردردهای میگرنی انجام می شود و شما می توانید با مراجعه به مرکز و انجام دوره های درمانی، از  این روش درمانی زیر نظر متخصصین در بهبود سردردهای خود بهره ببرید.

 

Comments are closed.