سؤالات رایج در زمینه درمان توسط نوروفیدبک و بیوفیدبک

 

سؤالات رایج در زمینه درمان توسط نوروفیدبک و بیوفیدبک

+ نوروفیدبک و بیوفیدبک چیست؟

این روش درمانی نوعی فرایند آموزشی به مغز است که توسط دستگاه نوروفیدبک و بیوفیدبک و در مراکز درمانی انجام می شود. در این روش مراجع در مقابل صفحه مانیتور می نشیند و امواج مغزی و زیستی بیمار توسط الکترودهایی که بر روی سر و برخی از نقاط بدن بیمار نصب می شود، توسط سنسورهای مخصوصی به دستگاه هدایت می گردد و درمانگر با توجه به وضعیت بدن و امواج مغزی، سعی می کند در طی چند جلسه درمانی امواج مغزی مراجع را به حالت طبیعی درآورد و در نهایت با به حالت نرمال و طبیعی درآمدن امواج مغزی و زیستی بدن، مشکل و اختلال به وجود آمده برطرف خواهد شد.

نکته قابل توجه در این روش، این مسأله می باشد که به جای اینکه مانند روش های سنتی و دارو درمانی که عملکردی موقتی و تسکین دهنده دارد ریشه اختلال را شناسایی کرده و آنرا به نقطه تعادل و ایده آل خود باز می گرداند. این روش درمانی، روشی کاملاً ایمن و فاقد درد است و با تکرار و تمرین بیشتر ریشه اختلال را خشکانده و از بین می برد و دیگر نه نشانه هایی از اختلال در فرد مراجع باقی می ماند و نه فرد مراجع دوباره به آن اختلال مبتلا می گردد.

+ فرایند درمان در هر جلسه درمانی چگونه است؟

فرایند درمان به این صورت می باشد که بیمار و درمانگر هرکدام در مقابل یک مانیتور می نشیند و در طی جلسه حس گرهایی که الکترود نامیده می شود به سر بیمار و یا قسمت هایی از بدن بیمار از جمله انگشتان دست و یا پیشانی و غیره متصل می شود و از این طریق امواج مغزی و یا زیستی بیمار در صفحه مانیتور در قالب بازیهای کامپیوتری به نمایش در می آید و در نتیجه از این طریق فرایندهای ناهشیار و غیر اداری (فعالیت امواج مغزی و زیستی بدن) برای بیمار کاملاً محسوس می گردد و بیمار با کمک درمانگر و مشاهده این امواج قادر خواهد بود کنترل بازی را بدون دخالت دست و فقط با استفاده از امواج مغزی و زیستی خود به دست گیرد و از این طریق امواج نابهنجار را دستکاری کرده و در طی جلسات درمان آنها را به حالت طبیعی و بهنجار درآورد.

+ آیا این روش درمانی سابقه اجرایی در دنیا و ایران دارد؟

در ابتدا، این روش درمانی مدیون تحقیق های دانشمندان خارجی از جمله دکتر باری استرمان محقق دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس در سال 1960 میلادی می باشد و در حدود 40 سال است که این روش درمانی در کل دنیا در کشورهای مختلف اروپایی، آمریکایی و آسیایی به اجرا در آمده است و تقریباً در بسیاری از موارد جایگزین درمان دارویی گشته است. به عنوان مثال در آمریکا در طی پنج سال گذشته تعداد مراکز نوروفیدبک و بیوفیدبک از 100 مراکز به 1000 مراکز ارتقاءِ یافته است و این نشان دهنده عملی و کاربردی بودن این روش درمانی است و حتی در بسیاری از کشورها، تحت پوشش خدمات بیمه ای درمان هم در آمده است.

در ایران هم به لطف و مرحمت خدا و به کمک محققان و روان شناسان و روانپزشکان حدود چهار سال است که پا به عرصه درمان بدون دارو گذاشته است و در تهران و برخی از کلان شهرها شاهد افتتاح مراکز درمانی نوروفیدبک و بیوفیدبک می باشیم و امید است ایجاد این مراکز با سرعتی هرچه تمام تر به سایر شهرها نفوذ کرده و جوابگوی نیازهای شهروندان خود باشد و دیگر نیازی نباشد تا مردم برای رفع احتیاجات خود و دریافت درمان مسیری طولانی را به شهرهای دیگر طی نمایند.

+ آیا روش درمانی نوروفیدبک و بیوفیدبک عوارض جانبی هم دارد؟

با توجه به تحقیقات انجام شده بسیار در دنیا در این زمینه تاکنون هیچ گونه عوارض جانبی مشاهده و گزارش نشده است بلکه طبق تحقیقات اثرات درمانی پایدارتری نسبت به درمان های دیگر گزارش شده است.

 

+ میزان تأثیر درمان در هر فرد چگونه است؟

میزان تأثیر درمان در افراد مختلف، متفاوت است و این موضوع به همکاری و مساعدت خود بیمار با درمانگر و انجام کامل دستورات درمانی در طی جلسات درمان و خارج از آن مربوط می باشد که در بسیاری از اختلالات اثر بخشی درمان به میزان 90% گزارش شده است.

+ آیا در صورت بهره گیری از جلسات درمانی نوروفیدبک و بیوفیدبک دیگر نیازی به استفاده از دارو می باشد یا نه؟

این روش درمانی خود به تنهایی روش درمانی بدون استفاده از دارو می باشد ولی در برخی از موارد حاد با توجه به تشخیص پزشک معالج، استفاده از دارو به میزان محدود در کنار این روش درمانی با هدف بهبودی بیشتر به بیماران توصیه می شود.

اما با اطمینان زیاد می توان گفت این روش درمانی به میزان قابل توجهی استفاده از دارو در برخی از بیماری ها را کاهش می دهد و با به میزان صفر می رساند و در نتیجه عوارض جانبی استفاده از دارو هم تقلیل می یابد یا به طور کامل از بین می رود.

+ تعداد جلسات درمان و ساعات درمانی در این روش به چه صورت می باشد؟

تعداد جلسات درمان بین 10 الی 40 جلسه به طول می انجامد که می توان گفت در این مورد هم در افراد مختلف میزان تأثیر پذیری متفاوت می باشد بدان معنا که با توجه به تشخیص درمانگر و نیاز مراجع تعداد جلسات درمان تغیر می یابد و تنظیم می گردد. همچنین استاندارد جلسات نوروفیدبک بین 1 تا 5 جلسه در هفته می باشد و هر جلسه بین 45 دقیقه تا یک ساعت به طول می انجامد.

+ آیا می توان بعد از گذشت چند جلسه پس از درمان با مشاهده علائم بر طرف شدن اختلال به تشخیص خود ، درمان را قطع نمود؟

این عمل جز اینکه به بیمار آسیب وارد می نماید، سودی نداشته به این معنا که بایستی با توجه به تشخیص درمانگر از میزان بهبودی بیمار و توصیه او جلسات درمان را قطع نمود و در افرادی که با مشاهده برخی از علائم بهبودی جلسات درمان را ادامه نمی دهند بعد از گذشت حداکثر دو ماه، علائم بیماری دوباره بروز یافته و انگار کاری از پیش نرفته است ولی در صورت ادامه دادن درمان به میزان تعداد جلساتی که درمانگر تشخیص داده و توصیه می نماید، برگشت علائم بیماری در آینده به میزان قابل توجهی کاهش یافته و در بسیاری از موارد کاملاً از بین می رود.

+ روش درمانی نوروفیدبک و بیوفیدبک بر روی چه بیماری هایی کاربرد و اثر بخشی دارد؟

این روش درمانی برای درمان طیف وسیعی از بیماری های جسمی و اختلالات روحی روانی کاربرد اساسی درمانی و یا کمک درمانی دارد و برطبق گزارشات انجام شده بالغ بر 150 اختلال و بیماری روحی و جسمی را درمان می نماید.

از جمله موراد بالینی درمان:

1- درمان بیش فعالی و کمبود توجه و تمرکز ADHD

2- درمان اختلالات یادگیری در کودکان و بزرگسالان LD

3- درمان اختلالات اضطرابی از جمله

–        اختلال اضطراب فراگیر

–        اختلال ترس مرضی (فوبیا)

–        اختلال استرس پس از سانحه PTSD

–        اختلال ترس از ازدحام

–        اختلال وسواس اجبار (فکری و عملی)

–        اختلال هراس

4- اختلالات خواب

–        خرخر کردن

–        کم خوابی و پر خوابی

–        خواب گردی

–        قطع تنفس در خواب

–        سخت به خواب رفتن

–        مرتب از خواب پریدن

–        فلج خواب

–        کابوس شبانه

–        هراس شبانه

–        خواب ترسی

–        دندان قروچه

–        شب ادراری

5- درمان سردردهای تنشی و میگرن

6- بیماری سوء مصرف مواد و الکل (ترک اعتیاد و شیشه)

7- درمان سندرم خستگی و دردهای مزمن (فیبرومیالژی)

8- درمان افسردگی

9- کاهش علائم بیماری صرع

10- کاهش علائم صدمات وارده به مغز

11- کاهش اختلالات خلقی

12- درمان اختلالات دو قطبی

13- درمان اوتیسم

14- درمان دمانس و فراموشی

15- درمان کندن موی سر (ترکیلو تیلو مانیا)

16- بی اختیاری ادرار از نوع استرس

17- درمان فشار خون

18- سندرم رینود

19- آسم و مشکلات تنفسی

20- درمان وزوز گوش

21- درمان سکته و باز توانی سکته های مغزی

22- کاهش و درمان اختلالات قلبی

23- درمان استرس

24- درمان تیک های عصبی

25- صرع (تشنج)

26- درمان لکنت زبان

27-MS

البته بعضی از مطالب فوق در مرحله آزمایش وتحقیقات می باشد .

تهیه و تنظیم توسط رویا طاهری (کارشناس ارشد مشاوره  و نورو تراپیست)

 

برای کسب اطلاعات تماس با کلینیک آلومینا و آشنایی با کلینیک های نوروفیدبک و بیوفیدبک سراسر کشور (مراکز روانشناسی و مشاوره و نوروفیدبک تهران و شهرستان ها) اینجا کلیک کنید.

Comments are closed.