استرس باعث مهار رفتار سالم می شود (اثر استرس بر ذهن و رفتار)

هورمون های استرس مانع تغییر رفتاری سالم می شوند

هورمون های استرس

دربسیاری از افراداسترس و فشار روحی روانی عامل به هم خوردن رژیم غذایی و برنامه های ورزشی و سایر اهداف برنامه ریزی شده است.

محققان اروپایی معتقدند که متوجه شده اند که چرا افرادی که دچار استرس می شوند در پی گیری اهداف برنامه ریزی شده خود دچار فراموشی لحظه ای شده و مشمول مرور زمان می شوندوبه عادات قبلی خود بر می گردند.

طی یک تحقیق صورت گرفته محققان میزان هورمون استرس ترشح شده از مناطق مختف مغز رادر زمینه رفتارهای هدف گرا اندازه گیری کرده و هنوزهیچ منطقه خاصی از مغز را که پاسخ گوی رفتارهای عادی باشد مشخص نکرده اند.

محققان دانشگاه Ruhr آلمان با همکاران دانشگاه Bergmannsheil در مورد فردی که دارو مصرف می کرد ایجاد استرس کردند.و سپس فعالیت مغز را با MRI مورد بررسی قرار دادند.دانشمندان متوجه شدند که ترشح هورمون های هیدرو کورتیزون ونور آدرنالین فعالیت مناطقی از مغزراکه به هدایت رفتار ربط دارد تحت تاثیر قرار می دهد.هنوز مناطق مرتبط با رفتار عادی تحت تاثیر قرار نگرفته اند.طی تحقیق روی هورمون های متفاوت استرس شناخت گرایان سه مفهوم را به کار می برند: یک دارو نما، هورمون های استرس هیدروکورتیزون و یوهیمبین که باعث فعالیت بیشتر نورآدرنالین می شود. برخی از آزمایش شوندگان فقط یوهیمبین یا هیدروکورتیزول دریافت کردنددر حالی برخی دیگر هردو را دریافت نمودند و به گروه چهارم دارونما ارائه شد.

روی هم رفته 69 داوطلب در این آزمایش همکاری کردند.تمامی داوطلبان چه مرد وچه زندر طی آزمایش دانستند اگز علامت خاصی را در کامپیوتر انتخاب کنند کاکائو یا آب پرتقال به عنوان پاداش دریافت خواهند کرد. بعد از آن به آنان اجازه داده شد که پودینگ شکلات و آب پرتقال فراوانی مصرف کنند .

دکتر Lars Schwabe بیان کرد که این رویه باعث کاهش ارزش پاداش شد.هرکس که شکلات بیشتری مصرف می کرد میل کمتری به کاکائو داشت و افرادی که از پرتغال استفاده کردندتمایل زیادی به آب پرتقال نداشتند.در این تحقیق رفتار هدف گرا به معنای این  است که افرادی که ودینگ شکلات مصرف کردند نشانه های منتهی به کاکائو را کمتر انتخاب می کردند. و افرادی که از پرتقال استفاده کرده بودند کمتر نشانه های آب پرتقال را انتخاب می کردند.

یافته ها بیانگر این مطلب هستند که مصرف همزمان هیدروکورتیزول و یوهیمبین باعث کاهش یا تضعیف رفتارهای هدفمند می شوند.همانگونهه که انتظار می رفت داوطلبانی که هیدروکورتیزول و یوهیمبین دریافت کرده بودند رفتارهای هدفمند از خود نشان ندادند . به عبارت دیگر مصرف پرتقال و شکلات هیچ تاثیری نداشت .افرادی که دارونما یا فقط یک دارو دریافت کرده بودند رفتار های هدفمند و قانع کننده ای را از خود نشان دادند.

اطلاعات کسب شده از مغز بیانگر این مطلب بودند که ترکیب هیدروکورتیزول و یوهیمبین باعث کاهش فعالیت پیش مغز شده که شامل قشر مخ و قشر پیش پیشانی میانی می شود.محققان می گویند که این مناطق در گذشته با رفتارهای هدفمند در ارتباط بوده اند.مناطقی از مغز که در یادگیری دائمی نقش دارند در باره تمامی داوطلبان به طور یکسان فعال بوده اند.

 

تهیه و تنظیم :  سیده مژگان صالحی (روانشناس و مشاور)

دپارتمان تحقیقات مرکز نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا


انتشار مقاله در اینترنت یا در مجلات با درج منبع مقاله (با درج لینک فعال به سایت مرکز آلومینا) منعی ندارد و در غیر اینصورت پیگرد قانونی دارد.

خواننده گرامی : برای تهیه هر یک از این مقالات جهت ارتقا سلامتی شما هم میهنان عزیز ، زمان و انرژی و هزینه بسیار زیادی صرف می شود، پس در حق ما لطف نموده و کپی رایت را رعایت کنید و  به ما در ادامه فعالیتمان امید و انگیزه بدهید . با سپاس از خوانندگان محترم و با امید به روزهای بهتر

مرکز تخصصی نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا

 

خدمات نوروفیدبک و بیوفیدبک و مشاوره روانشناسی (اضطراب،افسردگی، بیش فعالی ، درماناختلالات جنسی و روابط زناشویی ، زوج درمانی و… ) و شناخت درمانی و رفتار درمانی (CBT) و ویزیتمتخصص روانپزشکی (اعصاب و روان) و متخصص مغز و اعصاب (درمان میگرن،سرگیجه،تشنج،سکته مغزی و …)در مرکز  نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا انجام می شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت ویزیت تماس بگیرید.

Comments are closed.