پاسخ به سوالات متداول در مورد میگرن
پاسخ به سوالات متداول در مورد انواع سردرد و میگرن
بله.مطالعات علمی در زمینه ی سردردهای میگرنی ثابت کرده اند که احتمال ابتلا به میگرن در افرادی که سابقه ی خانوادگی سردردهای میگرنی دارند بیشتر از دیگر افراد است. از هر 5 بیمار مبتلا به میگرن ، در 4 نفر سابقه خانوادگی ابتلا به میگرن دیده شده است.اگر یکی از والدین مبتلا به میگرن باشد، کودک به احتمال 50 درصد این مشکل را خواهد داشت و اگر هر دو والد سابقه ی سردردهای میگرنی داشته باشند به احتمال 75 در صد فرزند آن ها سردرد میگرنی خواهد داشت.
2- آیا میگرن قابل پیشگیری است؟
بله.شما می توانید با شناسایی عوامل برانگیزاننده و محرک سردردهای خود و اجتناب از آن ها، فرکانس و شدت حملات میگرن خود را کاهش دهید.شما می توانید با تهیه ی یادداشت های روزانه ی سردرد الگوی محرک سردردهای خود را بشناسید.علاوه بر این استفاده از روش های مدیریت استرس، همراه با آموزش تمدد اعصاب و بیوفیدبک می تواند به پیش گیری و یا کاهش حملات سردرد به شما کمک کنند. استفاده از روش های پیشگیرانه به خصوص در ارتباط با زنانی که در دوران قاعده گی حملات میگرن بیشتر و شدیدتری را تجربه می کنند بسیار ضروری است.هم چنین رعایت نکات بهداشتی، رعایت رژیم غذایی سالم، ورزش روزانه و خواب مناسب می توانند در جلوگیری از بروز حملات سردرد موثر واقع شوند.
3- چه داروهایی برای تسکین سردرد میگرنی مفید هستند؟
مصرف داروهای مسکن به مقدار کم می تواند موجب بهبودی نسبی میگرن شود. اما دقت کنید که استفاده ی طولانی مدت و زیاد این داروها می توانند علائم میگرن شما را وخیم تر کنند. مصرف مقادیر زیاد دارو می تواند نوعی سردرد وابسه به سومصرف دارو ایجاد کند. داروهایی که معمولا برای کاهش نسبی سردرد مورد استفاده قرار می گیرند عبارت اند از: آسپیرین، استامینوفن، آرام بخش ها، کدئین، ارگوتامین، کافئین.
4- آیا حساسیت و آلرژی باعث ایجاد سردرد میگرنی می شوند؟
وجود حساسیت های محیطی، فصلی و غذایی به تنهایی عامل بروز سردردهای میگرنی نیستند با ابن حال وجود این علائم می تواند حملات میگرن را تشدید کند. برای افرادی که سابقه ی سردرد میگرنی دارند وجود آلرژی می تواند عامل خطرسازی باشد به همین دلیل لازم است که برای درمان حساسیت خود اقدام کنند.
5- آیا احتمال بروز میگرن در سنین کم وجود دارد؟
بله. در کودکان هم احتمال ابتلا به سردردهای میگرنی وجود دارد. اما در بیشتر موارد با افزایش سن فرکانس حملات میگرن کاهش می یابد. این مسئله ارتباط زیادی با جنسیت دارد. در پسران معمولا بعد از سنین دبیرستان شدت حملات میگرن کاهش پیدا می کند اما در دختران با افزایش سن و با توجه به تغییرات هورمونی محرک میگرن، علائم سردرد میگرنی رو به افزایش می رود.به طور کلی احتمال ابتلا به میگرن در دختران نوجوان 3 برابر بیشتر از پسران است.
6- چه مواد غذایی محرک میگرن هستند؟
برخی از شایع ترین مواد غذایی و نوشیدنی های مرتبط با میگرن عبارت اند از: تیرامین موجود در برخی پنیرها، شراب قرمز، نوشابه های گاز دار، گوشت های فراوری شده مثل سوسیس و کالباس، نوشیدنی های الکلی، مواد نگهدارنده ی غذایی و افزودنی های خوراکی، کافئین، غذاهای سرد مثل بستنی و …
7- آیا کافئین موجب تسکین سردرد است یا تشدید آن؟
مصرف کافئین برای افراد مبتلا به میگرن هم می تواند مفید باشد و هم مضر ! کافئین یکی از رایج ترین موادی است که برای کاهش سردرد تجویز می شود. مصرف کافئین درد های ناشی از میگرن را تا 40 درصد کاهش می شود. علاوه بر این مصرف کافئین امکان جذب داروهای مسکن درد را بیشتر و سریعتر می کند. با وجود مفید بودن کافئین در کاهش سردرد، مصرف بیش از اندازه ی این ماده به ویژه در مواد غذایی مثل چای و قهوه و نوشابه و شکلات می تواند عاملی برای تحریک حملات میگرن باشد.
درمان کامل و قطعی برای سردردهای میگرنی وجود ندارد.شما می توانید با رعایت نکات زیر از بروز حملات میگرن پیشگیری کنید و فرکانس و شدت حملات سردرد را کاهش دهید:
– برنامه ی درمانی خود را پیگیری کنید و داروهایی که پزشک برای شما تجویز کرده درست و دقیق و به اندازه استفاده کنید.
– استرس های عاطفی و محیطی را از خود دور کنید.مهارت های مقابله با استرس و آرمیدگی مانند تنفس عمیق دیافراگمی، آرام سازی عضلانی پیشرونده و تصویرسازی ذهنی را یاد بگیرید.
– با داشتن برنامه خواب مناسب و استراحت کافی و سالم، استرس های فیزیکی را از خود دور کنید.
– 3 روز در هفته به طور منظم حداقل 20 دقیقه ورزش های سبک انجام دهید.
– رژیم غذایی مناسبی داشته باشید و از مصرف مواد غذایی محرک میگرن اجتناب کنید.
– از مصرف سیگار و سایر دخانیات اجتناب کنید.
– نکات ضروری جهت پیشگیری از بروز حملات میگرن را رعایت کنید.
9- از کدام فنون آرام سازی می توان برای تسکین سردرد استفاده کرد؟
– تنفس ریتمیک و منظم: اگر حس می کنید تند و با عجله و کوتاه نفس می کشید، سعی کنید تنفس آرام و طولانی همراه با دم و بازدم های منظم و آهسته داشته باشید. با پنج شماره، آهسته عمل دم و با پنج شماره ، آهسته عمل بازدم را انجام دهید.هیچ گونه عجله ای در فرو بردن و بیرون دادن هوا نداشته باشید.چشم هایتان را ببندید و سعی کنید ریتم تنفس خود را با شمارش آهسته ی اعداد از 1 تا 5 هماهنگ کنید. هنگام بازدم، به شل شدن تدریجی بدن خود توجه کنید.شناخت تغییرات بدنتان به شما کمک می کند تا راحت تر و بیشتر در حالت آرمیدگی قرار بگیرید.
– تنفس عمیق دیافراگمی: بیشتر ما در اغلب اوقات هنگام تنفس، هوا را به قسمت قفسه ی سینه خود هدایت می کنیم.این تنفس سینه ای، شکل درست و سالم تنفس نیست و در ما ایجاد آرامش و راحتی نمی کند. تنفس صحیح و مناسب برای رسبدن به آرمیدگی جسمی و روحی تنفس عمیق دیافراگمی نامیده می شود.نقطه ای را درست در زیر ناف خود در نظر بگیرید.سعی کنید با نفس کشیدن هوا را به سمت نقطه ی مورد نظر هدایت کنید. دست خود را روی شکم خود، درست روی ناف خود قرار دهید و با شمارش آهسته ی اعداد از 1 تا 5 عمل دم را انجام دهید. مطمئن شوید که در مرحله ی دم هوا را فقط و فقط از بینی وارد کنید. سعی کنید هوا را در سینه حبس نکنید بلکه اجازه دهید هوار وارد قسمت دیافراگمی شکمتان شود. در حین انجام مرحله ی دم دستتان که روی شکم قرار دارد باید آهسته آهسته بالا بیاید. اگر این کار درست انجام شود شکمتان کم کم حالت برآمده پیدا خواهد کرد.بعد از تمام شدم 5 شماره ی دم، هوا را به مدت 2 ثانیه حبس کنید و بعد آهسته و با شمارش اعداد از 1 تا 5 عمل بازدم را انجام دهید. این بار در مرحله ی بازدم دقت کنید که هوارا آهسته از بین لب های خود بیرون دهید.انجام دادن صحیح این شکل تنفس عمیقا احساس آرامش و آسودگی در شما ایجاد می کند.
– تجسم یا تصویرسازی ذهنی تنفس: در یک مکان ساکت و راحت دراز بکشید و چشم های خود را ببندید.سعی کنید ریتم تنفس خود را آرام و منظم کنید.با هر بار نفس کشیدن سعی منید در ذهن خود کند شدن آهسته ی تنفس خود، وارد شدن هوا به بدنتان و خارج شدن تنش ها و استرس ها از ذهن و جسم خود را تجسم کنید. وارد شدن ذرات هوا از بینی و گسترده شدن در ریه ها و قفسه ی سینه و شکم خود را ببینید. همین کار را در مرحله ی بازدم و خروج هوا از بدن نیز انجام دهید.این کار را چند دقیقه تکرار کنید و هر بار با ورود هوا به بدن خود تجسم کنید که مقدار زیادی آرامش و انرژی مثبت وارد بدنتان می شود و با هر بازدم و خروج هوا از بدنتان تصور کنید که تمام تنش ها و نگرانی ها و خستگی ها از بدنتان خارج می شود. با تکرار این تمرین آرمیدگی عمیق و منحصر به فردی در خود احساس خواهید کرد.
– آرام سازی پیشرونده ی عضلانی : تکنیک های آرام سازی عضلانی، به عنوان یکی از موثرترین و پرکاربردترین روش های رفع استرس و آرمیدگی، در درمان بسیاری از بیماری های روحی و جسمی مورد استفاده ی متخصصان و درمانگران قرار می گیرد. در این تمرین ها، قسمت هایی از گروه های عضلانی بدن به تدریج مقبض و به آهستگی منبسط می شود. ایجاد تنش و گرفتگی ارادی در اندام های بدن و بعد رهاسازی و شل کردن تدریجی عضلات منجر به تنش زدایی و رفع گرفتگی های جسم و روح می شود.آرام سازی عضلانی پیشرونده انواع مختلفی دارد و برای انجام دادن آن نیاز به راهنمایی و هدایت درمانگر آموزش دیده دارد.
– تمرین آرام سازی همراه با موسیقی: ترکیب کردن هریک از فنون آرام سازی با موسیقی دلخواهتان می تواند روند ایجاد آرامش را تسریع کند. موسیقی مورد علاقه ی تان که فکر می کنید خلق و خوی شما را بهبود می بخشد و به شما نشاط و آرامش بیشتری القا می کند را به عنوان پس زمینه در زمان انجام تمرین های آرمیدگی استفاده کنید.
– تصویر سازی ذهنی : فنون آرمیدگی با استفاده از تصویر سازی ذهنی یکی از اصولی ترین و پیچیده ترین انواع روش های آرام سازی است که نیازمند درمناگر آموزش دیده جهت هدایت و رهبری تمرین هاست.در این روش با ایجاد حالت تمرکز عمیق ذهنی، هماهنگی میان ذهن و بدن اتفاق می افتد و فرد با تجسم ذهنی آرامش، تنیدگی و تنش و استرس را از خود دور می کند.
درمان بیوفیدبک برای انواع سردرد و میگرن
بیوفیدبک تکنیکی است که می تواند با فراهم کردن اطلاعاتی (بازخورد) از انقباض های عضلانی، دمای پوست، امواج مغزی و سایر فرایندهای فیزیولوژیک بدن بیماران،در جهت آموزش روش های کاهش استرس در بیماران مبتلا به انواع میگرن و سر درد موثر واقع شود.در این روش درمانی،حسگرهای کوچک فلزی که الکترود نامیده می شوند، به پوست بیمار متصل می گردند و مقادیر تنش عضلانی و یا دمای پوست بیمار را اندازه گیری می کنند. برای مثال یک پاسخ استرسی دمای پوست را به دلیل تنگ کردن رگهای خونی کاهش می دهد در حالی که یک پاسخ ریلکسیشن باعث گشاد شدن رگهای خونی و در نتیجه گرم شدن پوست می شود.
نتایج مطالعات انجام شده بسیاری نشان از تغییر جریان خون در مغز حین حمله های میگرن و دوره های محو شدن درد در بین این حملات دارد. با استفاده از تمرینات بیوفیدبک، شخص می تواند جریان خون داخل مغز خود را تحت تأثیر قرار داده و میزان درد را بهتر کنترل کند.
بسیاری از مطالعات بیوفیدبک نشان داده اند که این درمان هم در بزرگسالان و هم کودکان باعث کاهش تناوب و طول مدت حملات سردرد شده است. به طور عمومی، تأثیرات بیوفیدبک قابل مقایسه با بسیاری از داروهای استفاده شده برای سردردهای مزمن بوده است و می تواند به عنوان یک درمان با اولویت بالا برای بهبود میگرن های تکرار شونده باشد.
خدمات بیوفیدبک در درمان میگرن بصورت اختصاصی در کلینیک آلومینا در دسترس می باشد.
تهیه و تنظیم : انیس جهانبازی (کارشناس ارشد روانشناسی ، مشاور و درمانگر)
دپارتمان تحقیقات مرکز نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا
انتشار مقاله در اینترنت یا در مجلات با درج منبع مقاله (با درج لینک فعال به سایت مرکز آلومینا) منعی ندارد و در غیر اینصورت پیگرد قانونی دارد.
خواننده گرامی : برای تهیه هر یک از این مقالات جهت ارتقا سلامتی شما هم میهنان عزیز ، زمان و انرژی و هزینه بسیار زیادی صرف می شود، پس در حق ما لطف نموده و کپی رایت را رعایت کنید و به ما در ادامه فعالیتمان امید و انگیزه بدهید . با سپاس از خوانندگان محترم و با امید به روزهای بهتر
مرکز تخصصی نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا
خدمات درمان انواع سردرد و میگرن با روش بیوفیدبک بصورت اختصاصی
زیر نظر متخصصین مغز و اعصاب
در مرکز بیوفیدبک و نوروفیدبک آلومینا انجام می شود
جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت ویزیت تماس بگیرید.
کلمات کلیدی: سوالان رایج در مورد سردرد، پاسخ به سوالات متداول در مورد میگرن، مدیتیشن، انواع مدیتیشن، تاثیر مراقبه در درمان سردرد، درمان میگرن با مدیتیشن، مدیتیشن و مراقبه، کاهش درد مزمن با مدیتیشن، انواع سردرد، درمان انواع سردرد ، درمان غیردارویی میگرن، درمان های جدید برای میگرن ، میگرن، درمان غیردارویی سردرد، بیوفیدبک در درمان سردرد، بیوفیدبک، تاثیر کافئین بر سردرد، محرک های سردرد میگرنی، درمان دارویی میگرن، داروهای موثر بر سردرد، راه های پیشگیری از سردرد، پیشگیری از میگرن.
Comments are closed.