استراتژی ها و نکاتی برای سلامت روحی و روانی

 

استراتژی ها و نکاتی برای سلامت روحی و روانی

سلامت روحی

افرادی که از لحاظ عاطفی سالم هستند، به راحتی می توانند احساسات و رفتار خود را کنترل کنند. آنها می توانند به چالش

های زندگی، ایجاد روابط قوی و بهبود یافتن از موانع غلبه کنند .

 

اما برخی افراد دیگر ،نیاز به تلاش برای ایجاد یا حفظ سلامت جسمی و پس از آن سلامت روانی و عاطفی دارند.

 

بهبود سلامت عاطفی ،خود می تواند تجربه ارزشمندی از بهره گیری درتمام جنبه های زندگی شما از جمله : تقویت روحیه شما، ایجاد انعطاف پذیری و به طور کلی لذت بردن از زندگی باشد.

بهداشت روانی یا سلامت احساسی چیست؟

سلامت روانی یا احساسی ، به طور کلی اشاره به  خوب بودن روان دارد. این شامل ،روش درک احساس شما در مورد خودتان، کیفیت روابط خود و توانایی مدیریت احساسات و قراردادن خود در مقابل مشکلات است.

ذهن و یا عاطفه سالم خیلی بیشتر از آزاد بودن از افسردگی، اضطراب و یا دیگر مسائل روانی ارزشمند است. عدم بیماری روانی مانند افسردگی ، تنها عامل سلامت روان نیست بلکه داشتن ویژه گی های مثبت روانی هم مهم است.

در حالی که برخی از افراد ممکن است احساسات منفی نداشته باشند، اما آنها هنوز هم ،نیاز به انجام چیزهایی دارند تا به احساس مثبت به منظور دستیابی به سلامت روحی و روانی دست پیدا کنند.

افرادی که از لحاظ ذهنی و عاطفی سالم هستند دارای خصائص زیر هستند:

حس قناعت
رغبت برای زندگی و توانایی خندیدن ولذت بردن از آن
توانایی مقابله با استرس ورهایی جستن از فلاکت  
حس معنا و هدف و درک روابط آنها
انعطاف پذیری لازم برای یادگیری چیزهای جدید و انطباق با تغییرات
تعادل بین کار و تفریح، استراحت و فعالیت و …
توانایی ایجاد و حفظ روابط
اعتماد به نفس و عزت نفس بالا

این ویژگی های مثبت سلامت روانی و عاطفی به شما اجازه می دهد تا در زندگی به حداکثر میزان ممکن از طریق تولید فعالیت های معنا دار وایجاد روابط قوی در فعالیت ها شرکت کنید. این ویژگی های مثبت نیز در مقابله و مواجهه با چالش ها و تنش های زندگی  به شما کمک می کند.

نقش انعطاف پذیری در سلامت روحی و روانی

عاطفه و روان سالم به این معنا نیست که هرگزدچار مشکلات عاطفی نشوید. همه ما از طریق نا امیدی، از دست دادن و تغییرات ، دچار نوسانات خلقی وعاطفی می شویم در حالی که این بخش طبیعی از زندگی است که هم می تواند غم، اضطراب و استرس را در ما ایجاد کند.
افراد با سلامت عاطفی ، توانایی برای عقب جستن از سختی، ضربه و استرس را دارند، این قابلیت انعطاف پذیری نامیده می شود. افرادی که از لحاظ احساسی و ذهنی سالم هستند دارای ابزاری برای مقابله با شرایط دشوار و حفظ نگرش مثبت می باشند. آنها در مقابل شرایط  بد ،متمرکز، انعطاف پذیر و خلاق هستند.

یکی از عوامل کلیدی در انعطاف پذیری، توانایی برای ایجاد تعادل میان استرس و احساسات خود می باشد. ظرفیت به رسمیت شناختن احساسات خود و بیان مناسب آنها به شما کمک می کند تا از افسردگی، اضطراب و یا دیگر حالتهای منفی  روحی دور شوید.

یکی دیگر از عوامل مهم ،داشتن یک شبکه حمایتی قوی است. پس از اعتماد مردم به شما که نوعی تشویق هم محسوب می شود انعطاف پذیری شما را در زمان های سخت افزایش میدهد.

رابطه سلامت جسمی با سلامت روحی و روانی

اولین گام در جهت سلامت روحی و روانی ،سلامت جسمی است. ذهن و بدن با هم مرتبط هستند. هنگامی که سلامت جسمی خود را بهبود می بخشید، شما به طور خودکار از نظرروحی و روانی ،خوب بودن را تجربه خواهید کرد. به عنوان مثال، ورزش نه تنها باعث تقویت قلب و ریه های ما می شود ، بلکه باعث انتشار اندورفین( مواد شیمیایی قدرتمندی هستند که به ما در ایجاد انرژی و خلق و خوی کمک می کنند) هم می گردد.

استراحت کافی داشته باشید :

 

برای سلامت روحی و روانی خوب، این مهم است که برای مراقبت از بدن خود استراحت کافی داشته باشید که شامل:خواب کافی می باشد. اکثر مردم نیاز به هفت تا هشت ساعت خواب در هر شب به منظور عملکرد بهینه  دارند.

داشتن تغذیه مناسب و عمل کردن به آن :

 

موضوع تغذیه پیچیده است و همیشه عمل کردن به آن آسان نیست اما در مورد آنچه که می خورید بدانید که چه تاثیری بر خلق و خوی شما می گذارد وشما می توانید احساس خوبی داشته باشید.

ورزش کردن

 

ورزش پادزهر قوی برای استرس، اضطراب و افسردگی است. به دنبال راههای کوچک برای اضافه کردن فعالیت های روزانه خود باشید مانند : رفتن از پله ها به جای استفاده از آسانسور یا رفتن به یک پیاده روی کوتاه مدت . به مدت 30 دقیقه یا بیشتر سعی کنید در روز ورزش کنید.

دریافت یک دوز از نور آفتاب در هر روز

نور خورشید باعث افزایش خلق و خوی در شما می شود به طوری که برای به دست آوردن این انرژی مثبت ، حداقل 10 تا 15 دقیقه ازنور خورشید را در هر روز استفاده کنید. این را در حالی که در حال ورزش، باغبانی و یا کارهای اجتماعی هستید نیز می توان انجام داد.

محدود کردن الکل و اجتناب از سیگار و مواد مخدر دیگر

این محرک های غیرعادی ممکن است باعث ایجاد احساس خوبی در کوتاه مدت شود اما در دراز مدت عواقب منفی برای خلق و خو و بهداشت روانی شما در پی خواهد داشت.

بهبود سلامت روحی و روانی با در نظر گرفتن مراقبت از خود

به منظور حفظ و تقویت سلامت روانی و عاطفی خود ، این مهم است که به نیازها و احساسات خود توجه کنید. اجازه ندهید که استرس و احساسات منفی در شما لانه کند.

سعی کنید بین مسئولیت های روزانه خود و چیزهایی که شما از آنها لذت می برید،تعادل برقرار کنید . اگر شما از خود، مراقبت کنید ،آمادگی بیشتری برای مقابله با چالش ها خواهید داشت.

مراقبت از خود شامل : دنبال کردن فعالیت هایی که به طور طبیعی اندورفین آزاد  میکند و به ایجاد احساس خوب در شما کمک می کند. علاوه بر ورزش جسمی، اندورفین نیز به طور طبیعی در زمانهایی که ما کارهای مثبت خوبی را نسبت به دیگران انجام می دهیم تأثیر میگذارد. مفید بودن برای دیگران و آنچه که برای شما ارزش دارد می تواند به ایجاد اعتماد به نفس در شما کمک کند.

انجام عمل های منظم وحفظ انضباط

 

کنترل ، خود به طور طبیعی منجر به یک احساس امیدواری و ناامیدی، درماندگی  و دیگر افکار منفی می شود که می تواند برشماغلبه کند .
لذت بردن از زیبایی ،طبیعت یا هنر است. مطالعات نشان می دهد که به سادگی راه رفتن دریک باغ می تواند فشار خون و استرس را بکاهد.

می توانید برای قدم زدن به  یک پارک یا یک هنر گالری عکس، پیاده روی، توصیف معماری و یا نشستن در ساحل دریا از زیبایی ها لذت ببرید و از ایجاد استرس در خود بکاهید.

سطح استرس خود را مدیریت کنید

 

استرس، تلفات سنگینی بر سلامت روانی و عاطفی دارد، بنابراین مهم است که آن را تحت کنترل بگیرید. در حالی که می توانید ازهمه عوامل استرس زا اجتناب کنید.

استراتژی های مدیریت استرس می تواند به شما در بازگشت دوباره به تعادل کمک کند.

محدود کردن عادات ناسالم روانی

 

سعی کنید از جذب شدن به عادات ذهنی تکراری جلوگیری کنید. ازافکار منفی در مورد خود و جهان و تخلیه انرژی در مورد احساسات خود اجتناب کنید زیرا که مانند ماشه ای برای ایجاد اضطراب، ترس و افسردگی هستند.

راهنمایی و استراتژی برای مراقبت از خود:

به حواس خود متوسل شوید

 

حفظ آرامش وبا انرژی به حواس پنجگانه خود متوسل شوید مانند :حواس بینایی، شنوایی، لامسه، بویایی و طعم و مزه.

گوش دادن به موسیقی در افزایش خلق و خوی، دیدن گل و بوییدن آنها، ماساژ دست و پا های خود و یا استفاده ازنوشیدنی های گرم به شما در حفظ آرامش کمک می کند.

ایجاد خلاقیت در انجام کارها

 

کارهایی را انجام دهید که باعث می شود تا خلاقیت شما به چالش کشیده شود و در شما احساس تولیدی مانند: باغبانی، نقاشی، نوشتن، نواختن یک ساز و یا ساختن چیزی در کارگاه خانگیتان ایجاد کند.

داشتن حیوان خانگی

 

بله، حیوانات خانگی و مراقبت از آن باعث می شود تا شما احساس نیاز به محبت وعشق ورزیدن داشته باشید.عشق به یک حیوان خانگی می تواند بی قید و شرط باشد. حیوانات هم می توانند شما را از خانه برای ورزش و بردن به مکان های جدید ترغیب کنند.

اوقات فراغت را به عنوان یک اولویت در نظر بگیرید

 

انجام کارها، بدون دلیل ،احساس خوبی ایجاد می کند. دیدن یک فیلم خنده دار، قدم زدن در ساحل، گوش دادن به موسیقی، خواندن یک کتاب خوب یا صحبت کردن با یک دوست نیز می تواند جز این کارها قرار بگیرد.

البته نباید درانجام کارها فقط به خاطر اینکه آنها سرگرم کننده هستند زیاده روی کرد.

 

زمانی را برای تفکر و قدردانی درنظر بگیرید

 

در مورد چیزهایی که شما باید سپاسگزای کنید فکر کنید. وساطت، دعا، لذت بردن از غروب آفتاب و داشتن یک لحظه خوب، مثبت و زیبا در روز می تواند به شما کمک کند.
افراد در انجام کارها با یکدیگر متفاوتند ،برخی از مردم احساس می کنند که بهتر است کمی استراحت کنند و سرعت انجام فعالیت هایشان را کمی کاهش دهند در حالی که برخی دیگر نیاز به فعالیت بیشتر و هیجان یا تحریک  بیشتر دارند چرا که به احساس بهتر در آنها می انجامد. نکته مهم این است که شما باید فعالیت هایی را که از آنها لذت می برید پیدا کرده و انجام آنها را افزایش دهید.

روابط حمایتی: پایه و اساس سلامت عاطفی

انسان ها موجودات اجتماعی با نیاز عاطفی برای روابط و ارتباطات مثبت با دیگران هستند. مغز اجتماعی ما طلب همراهی می کند حتی وقتی که ما تجربه خجالتی و بی اعتمادی نسبت به دیگران می کنیم نیز داشته باشیم.

تعامل اجتماعی و به طور خاص صحبت کردن با شخص دیگر در مورد خودتان نیز می تواند به کاهش استرس وحل مشکلتان کمک کند.

مهم این است که برای پیدا کردن یک ارتباط حمایتی با کسی که یک “شنونده خوب” است به طور مرتب صحبت کنید، ترجیحا چهره به چهره .

 

بهترین راه برای پیدا کردن یک شنونده خوب چیست؟

 

خودتان هم یک شنونده خوب باشید تا یک شنونده خوب پیدا کنید.

 

عوامل خطرساز برای مشکلات روحی و روانی

تجارب دوران کودکی در زمینه مشکلات روحی وروانی حائز اهمیت و تاثیر گذارهستند. عوامل ژنتیکی و بیولوژیکی نیز می تواند نقش مهمی را بازی کنند .

علاوه بر عوامل بیان شده ،عوامل خطرسازی دیگری هم وجود دارد که می تواند سلامت روحی و روانی را به خطر بیاندازد:

ارتباط ضعیف یا دلبستگی اولیه به سرپرست خانواده در زندگی

 

احساس تنهایی، جدا بودن، ناامنی، گیجی و یا مورد آزار قرار گرفته شدن به عنوان یک نوزاد و یا کودک خردسال احساس ضعف کرده و می تواند صدمات و زیان های جدی، به ویژه در اوایل زندگی را به همراه داشته باشد.

مرگ پدر و مادر یا دیگر تجربه های آسیب زا مانند : جنگ یا بستری شدن در بیمارستان نیز از موارد نامبرده شده استثنا نیست.

درماندگی آموخته شده

 

تجربیات منفی که منجر به این اعتقاد می شود که  شما درمانده اید واین شرایط زندگی است که  شما را کنترل می کند درماندگی آموخته شده نامیده می شود.
بیماری، به ویژه هنگامی که  مزمن، ناتوان کننده و یا باعث شود که شما جدا از دیگران باشید نیز این احساس را در شما ایجاد می کند.

عوارض جانبی داروها، مخصوصا در افراد مسن تر که ممکن است با مصرف انواع داروها همراه باشد ،استفاده از مواد مخدر، سوء مصرف الکل، می تواند باعث ایجاد مشکلات روانی و یا ایجاد احساس بدتری در شما بکند.

 

تهیه و تنظیم :  مریم عبداللهی (روانشناس ، مشاور و درمانگر)

دپارتمان تحقیقات مرکز نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا


انتشار مقاله در اینترنت یا در مجلات با درج منبع مقاله (با درج لینک فعال به سایت مرکز آلومینا) منعی ندارد و در غیر اینصورت پیگرد قانونی دارد.

خواننده گرامی : برای تهیه هر یک از این مقالات جهت ارتقا سلامتی شما هم میهنان عزیز ، زمان و انرژی و هزینه بسیار زیادی صرف می شود، پس در حق ما لطف نموده و کپی رایت را رعایت کنید و  به ما در ادامه فعالیتمان امید و انگیزه بدهید . با سپاس از خوانندگان محترم و با امید به روزهای بهتر

 

خدمات نوروفیدبک و بیوفیدبک و مشاوره روانشناسی (اضطراب،افسردگی، بیش فعالی ، درمان اختلالات جنسی و روابط زناشویی ، زوج درمانی و… ) و شناخت درمانی و رفتار درمانی (CBT) و ویزیت متخصص روانپزشکی (اعصاب و روان) و متخصص مغز و اعصاب (درمان میگرن،سرگیجه،تشنج،سکته مغزی و …)در مرکز  نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا انجام می شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت ویزیت تماس بگیرید.

 

 

کلمات کلیدی : سلامت روحی،سلامت روانی،سلامت،بهداشت روان، بهداشت جسمی،ارتباط سلامت جسمی با سلامت روان،تغذیه وسلامت روان، ورزش وسلامت روان،مصرف الکل،مواد مخدر،ارتباط الکل با مشکلات روحی،معایب الکل،معایب سوء مصرف مواد،ایجاد احساس خوب در روان،چگونگی احساس خوب در خود،درماندگی آموخته شده،عوامل موثر در مشکلات روحی ،تنهایی،معایب تنهایی، طلاق واثرات آن بر روان،مشکلات روحی بعد از طلاق،علت طلاق،داشتن ارتباط سالم،چه کسی وش شنوا دارد

Comments are closed.