آیا شبها پس از پریدن از خواب دیگر نمی توانید بخوابید؟
آیا شبها پس از پریدن از خواب دیگر نمی توانید بخوابید؟
حتما برای شما هم اتفاق افتاده که نیمه شب از خواب بیدار شده و پس از آن هر چه تلاش می کنید دیگر نمی توانید بخوابید. ممکن است دلیلش این باشد که شما قبل ازخواب چند فنجان قهوه نوشیده باشید یا افکارتان مغشوش باشد اما در آن لحظه باید تصمیم بگیرید که دوباره به رخت خواب برگردید یا کلا قید خواب را بزنید.بعضی اوقات شاید برخواستن از رختخواب بهتر باشد چون غلط زدن تا صبح هم کمکی به شما نخواهد کرد.
اگر از بستر برخیزید به عبارتی خوابتان تکمیل نشده است و بدن هنوز به استراحت احتیاج دارد. پس بهتر است سعی کنید هرچه سریعتر به رختخواب برگردید.انجام برخی کارها به این امر کمک خواهد نمود. بعضی هم ممکن است اثر عکس داده و کلا خواب را ناممکن سازد. فعالیت های شما در ابتدای شب احتمالا بر روی کیفیت خوابی که پیش رو دارید اثر خواهد گذاشت و آن هم قطعا برحالات روحی و جسمی شما در فردای آن روز اثر خواهد داشت.
قبل از برخواستن از رختخواب سعی کنید این توصیه را انجام دهید:
ده دقیقه در رختخواب بمانید و در طی این مدت سعی کنید به ساعت نگاه نکنید و حتی دقیقه ها را نشمرید.
بنا بر گفته دکتر راسل روزنبرگ، رئیس هیئت مدیره موسسه ملی خواب ، نگرانی از اینکه مدت زیادی بیدار مانده اید خود باعث بی خوابی خواهد شد. ایشان همچنین توصیه می کنند که ساعت را در معرض دید قرار ندهید و نگران اینکه چند ساعت بدون خواب دراز کشیده بودید نباشید.
اگر حس کردید حدودا ده دقیقه گذشته و شما هنوز خوابتان نمیبرد حال وقت آن رسیده که برای مدت کوتاهی از جای برخیزید.در این زمان سعی نمودن شما برای خوابیدن نتیجه عکس خواهد داد. بنا بر گفته دکتر روزنبرگ در این حالت هر چه بیشتر تلاش کنید خواب را بیشتر از خود دور کرده اید.
پس از بر خواستن چه کنیم
هر قدر هم تخت خواب راحتی داشته باشد، بهتر است بعد از بیدار شدن از خواب آن را ترک کنید.
به گفته دکتر کلت کوشیدا مدیر پزشکی مرکز علوم خواب و پزشکی استنفورد، “به تخت خواب خود به عنوان جایی برای خواب فقط نگاه کنید ” نه جایی برای کارهای متفرقه دیگر. به نظر دکتر کوشیدا پس از برخواستن از تختخواب سعی کنید یک کار سرگرم کننده ملایم و خواب آور را انجام دهید تا آنجا که شما را مجبور کند دوباره به تخت بازگردید. کارهایی مثل :
. مطالعه
. گوش دادن به موسیقی
. تفکر
. انجام نرمش های آرامش بخش ( ریلکسیشن )
کلا سعی کنید یک کار آرامش بخش و آرام انجام دهید که شما را به سمت خواب آلودگی سوق دهد.
البته استثناهایی هم در این زمینه وجود دارد. مثلا اگر داروها یی مصرف میکنید که به شما احساس گیجی و سستی میدهند ویا اگر مشکل تعادل دارید بهتر است بخاطر امنیت خود از تخت خواب خارج نشوید.
کار تعطیل ، چراغها خاموش !
در برابر این میل که “حتما باید اول کارتان را تمام کنید بعد بخوابید” مقاومت کنید. حتی اگر حس می کنید هوشیاری کافی برای اتمام کارتان را دارید. تلویزیون، رایانه و تلفن همراهتان را خاموش کنید و کار را رها کنید. چک لیست کارها، حساب بانکی و فیس بوک می توانند تا فردا صبر کنند !
“از انجام کارهای طاقت فرسا که نیاز به تمرکز زیادی دارند بپرهیزید “. از نظر دکتر روزنبرگ اگر شما فردی هستید که دوست دارید کارهایتان قبل از خواب به اتمام برسد سعی کنید این عادت را با سحر خیز شدن جبران کنید. به علاوه بعد از خواب کافی تمرکز حواس بیشتری برای انجام هرگونه کار خواهید داشت.
دگتر روزنبرگ معتقد است دلیل دیگری که توصیه میشود در هنگام خواب نورمحیط را کم کنید این نکته است که نور زیاد در شب مغز را به نحوی فریب می دهد و این حس را القا میکند که هنوز روز است و باید بیدار ماند.
عادات خوابیدن خود را عیب یابی کنید
هر فردی ممکن است هراز گاهی بد خوابی راتجربه کند. تمرکز بر روی عادات خوابتان میتواند در این زمینه کمک شایانی کند.کارهایی از قبیل رفتن به رختخواب در ساعت معین ، انجام فعالیت های سبک قبل از خواب، تمیز نگه داشتن تخت خواب و اجتناب از مصرف کافدین و الکل در ساعات پایانی شب می تواند مؤثر باشد.
برای چند هفته این کارها را انجام دهید و تاثیر آن را در بهبود خوابتان مشاهده کنید. در غیر این صورت با پزشک خود در این مورد مشورت کنید ، شاید درمان بی خوابی شما نیاز به مصرف داروی خاص و یا دستورات کاربردی بیشتری داشته باشد. ممکن است پزشک تشخیص بدهد که شما نیاز به مراجعه به یک متخصص خواب را دارید .
تهیه و تنظیم: علی مسگرانی
دپارتمان تحقیقات مرکز نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا
انتشار مقاله در اینترنت یا در مجلات با درج منبع مقاله (با درج لینک فعال به سایت مرکز آلومینا) منعی ندارد و در غیر اینصورت پیگرد قانونی دارد.
خواننده گرامی : برای تهیه هر یک از این مقالات جهت ارتقا سلامتی شما هم میهنان عزیز ، زمان و انرژی و هزینه بسیار زیادی صرف می شود، پس در حق ما لطف نموده و کپی رایت را رعایت کنید و به ما در ادامه فعالیتمان امید و انگیزه بدهید . با سپاس از خوانندگان محترم و با امید به روزهای بهتر
مرکز تخصصی نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا
خدمات نوروفیدبک و بیوفیدبک و مشاوره روانشناسی (اضطراب،افسردگی، بیش فعالی ، درمان اختلالات جنسی و روابط زناشویی ، زوج درمانی و… ) و شناخت درمانی و رفتار درمانی (CBT) و ویزیت متخصص روانپزشکی (اعصاب و روان) و متخصص مغز و اعصاب (درمان میگرن،سرگیجه،تشنج،سکته مغزی و …)در مرکز نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا انجام می شود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت ویزیت تماس بگیرید.
Comments are closed.