تکالیفی برای درمان سوءمصرف مواد

 

تکالیفی برای درمان سوءمصرف مواد

 

درمان شناختی – رفتاری چند تکلیف اساسی راکه در درمان موفقیت آمیز سوءمصرف مواد بسیار مهم می باشند را مورد تاکید قرار داده است:

تقویت انگیزه بیمار برای ترک مواد:

یک تکنیک مهم برای تقویت انگیزه بیمار جهت متوقف کردن مصرف مواد ، تحلیل تصمیم است .تحلیل تصمیم تکنیکی است که مشخص می کند فرد با ادامه دادن به مصرف مواد چه چیزی بدست میاورد وچه چیزی از دست میدهد.

 

اموزش مهارتهای مقابله ای:

این مورد هسته اصلی درمان شناختی –رفتاری را تشکیل میدهد. هدف این اموزش کمک به بیماران در شناسایی موقعیتهای خطر آفرین که احتمال مصرف مواد در آنها زیاد است وکسب روشهای مقابله ای جهت مواجهه با آن موقعیت ها است.

ایجاد تغییر در وابستگی های تقویت :

در هنگام مراجعه به درمان بسیاری از بیماران قسمت عمده وقت خود را صرف تهیه ، مصرف وبهبودی از مصرف مواد مینمایند ودر نتیجه سایر تجارب وپاداشها را نادیده میگیرند .از این رودرمان شناختی – رفتاری بر شناسایی وکاهش عادات مرتببا سبک زندگی همبسته با مصرف مواد از طریق جانشین سازی پاداشها وفعالیت های مثبت پایدارتر تاکید میکند.

تقویت کنترل عواطف دردناک:

آموزش مهارتها بر تکنیک هایی تاکید میکند که هدف ان شناسایی ومقابله با میل به مصرف است.این تکنیک ها مدلی عالی برای کمک به بیماران در فراگیری تحمل سایر عواطف دردناک از قبیل افسردگی وخشم میباشد.

بهبود عملکرد بین فردی وتقویت حمایتهای اجتماعی:

درمان شناختی – رفتاری شامل آموزش تعدادی از مهارتها وراهبردهای بین فردی مهم است که به بیماران کمک میکند تا شبکه حمایت اجتماعی خود را توسعه داده وروابط عاری از مواد با دیگران برقرار سازند.

 

 

 

 

خدمات ترک شیشه در مرکز آلومینا توسط متخصص اعصاب و روان و به روش ماتریکس و نوروفیدبک انجام میشود

برای آشنایی با این دو روش مطالب زیر را دنبال کنید

 

آشنایی با اجزای روش ماتریکس در ترک اعتیاد شیشه


ترک شیشه به روش ماتریکس

 

از میان مواد اعتیادآور ، مواد محرک به واسطه ترکیبات شیمیایی خاص علاوه بر صدمات جسمانی دارای قدرت فراوان در ایجاد وابستگی روانی و تغییرات رفتاری در فرد می باشند . به همین دلیل میزان وابستگی فرد به این مواد بسیار بالا است و در صورت اقدام به ترک خودسرانه احتمال وسوسه ، لغزش و عود به میزان زیادی وجود دارد . مواد محرک با ایجاد حالات روانی _ رفتاری خاص و هجوم افکار نا خواسته ، توهم و هذیان برای خود فرد و اطرافیان بسیار خطرناکند . با توجه به خصوصیات مذکور ، مواد محرک بویژه شیشه روان درمانی منحصر به خود را می طلبد که در آن به جز در موارد معدود از دارو استفاده نمی شود واین روان درمانی از نوع شناختی _ رفتاری (CBT) می باشد .

در روان درمانی شناختی _ رفتاری ، درمانگران تلاش می کنند تا با ایجاد شناخت و خود آگاهی در بیمار ،تغییرات رفتاری که همانا حرکت به سوی زندگی بدون مواد و فاصله گرفتن از عوارض خطرناک آنهاست بوجود آورند و در نهایت با تغییر سبک زندگی  فرد او را به یک زندگی سالم رهنمون سازند . اخیرا” در درمان روان شناختی وابستگی به مواد محرک از الگوی ماتریکس (matrix) استفاده می شود . روش درمانی ماتریکس ، درمانی غیر دارویی در افراد وابسته به شیشه است که   جز در موارد نادر نیاز به بستری بیماران نمی باشد . این روش معروفترین و شناخته شده ترین روش درمان اعتیاد به شیشه در سراسر دنیاست .

اجرای ماتریکس که به صورت هفتگی با حضور درمانگر و بیمار انجام می شود ، یک برنامه زمانبندی شده سه ماهه می باشد که تمام جلسات دارای یک برنامه تدوین شده مشخص است . در تعدادی از جلسات حضور حداقل یکی از اعضای خانواده بیمار ضرورت دارد . مدت زمان هر جلسه در یک روز حدود 30  دقیقه بوده که در طول جلسه مباحث مخصوص آن جلسه ، تکالیف جلسه قبل ، آموزشهایی برای هفته آینده، بر رسی وضعیت رفتاری در طول هفته و غیره را شامل می شود . در روش درمانی ماتریکس بر مداخلات زیر تکیه می شود :

– آشنایی بیمار و خانواده اش در باره اعتیاد ، مواد محرک و چگونگی درمان

– شناسایی موقعیتهای مشکل آفرین  هر بیمار

– مهارت های پیشگیری از ایجاد وسوسه ، ولع مصرف و کنترل آنها

– مهارت های مدیریت موارد احتمالی لغزش و روشهای پاک ماندن

– افزایش توان در برخورد با استرس و ناملایمات

– مهارت های زندگی سالم و بدون مواد نظیر برنامه ریزی ، ارتباط با دیگران ، تفریحات سالم و غیره

– افزایش بصیرت فرد نسبت به رفتارهایش و اصلاح مشکلات روانی و رفتاری

– مدیریت درمان اختلالات جسمی حاصل از اعتیاد

البته در الگوی ماتریکس علاوه بر دنبال کردن یک برنامه مدون که تمام موارد فوق و بسیاری اهداف درمانی دیگر را شامل می شود ، هدف های زیر نیز در هر جلسه دنبال می گردد :

– افزایش ماندگاری بیماران در درمان

– دور ماندن از مواد

– کاهش وسوسه و میل مصرف

برای هر بیمار در هفته ، آزمایش ادرار انجام می شود و بر اساس نتایج آزمایش و مصاحبه های انجام شده در کل دوره درمان وضعیت پیشرفت بیمار ارزیابی شده و بر حسب این ارزیابی مداخلات لازم انجام می گیرد .

 

درمانگاه تخصصی روانپزشکی  و ترک اعتیاد شیشه در مرکز آلومینا (توسط متخصص اعصاب و روان )


ترک شیشه در مرکز آلومینا به روش ماتریکس توسط  :


دکتر نوید هنربخش (روان پزشک، عضو کمیته روان درمانی انجمن روان پزشکی، کارشناس پیشگیری از اعتیاد وزارت بهداشت و مدرس دوره های ترک اعتیاد به روش ماتریکس و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران)

 

 

 

 

آشنایی با روش نوروفیدبک و بیوفیدبک در ترک شیشه

 

یکی از روش‌هایی که در دنیا از سال 2002 (در آمریکا ) برای ترک مواد محرک (مثل ترکیبات آمفتامینی و شیشه) مورد توجه قرار گرفت، استفاده از روش «نوروفیدبک» است و،بر این اساس مشاهده شد که با توجه به صدمه‌ای که به مغز می‌رسد، اگر بتوان با تمرین‌هایی که به فرد می‌دهند، عملکرد مغز را درست می‌کنند و عواملی مانند وسوسه و افسردگی را از بین می‌برند، میزان موفقیت این افراد در پاک بودن به میزان قابل توجهی افزایش پیدا می‌کند.


بر اساس گزارشی که در آمریکا منتشر شد، طی پیگیری شش تا هشت سال مشاهده شد که 81 درصد افرادی که شیشه و سایر ترکیبات محرک استفاده می کردند و  با استفاده از نوروفیدبک درمان شده بودند، دیگر به سوی اعتیاد برگشت نکردند، به عبارت بهتر با استفاده از این روش توانستند مغز را به میزان قابل توجهی به سمت نرمال عمل کردن برگردانند.

 

خدمات ترک اعتیاد شیشه به صورت اختصاصی با ترکیب روش ماتریکس + نوروفیدبک + بیوفیدبک برای اولین بار در ایران توسط مرکز  نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا انجام می شود.

 



جهت کسب اطلاعات بیشتر تماس بگیرید.

 

 


 

کلمات کلیدی : مواد، مواد مخدر، سوءمصرف مواد ، آموزش به افراد معتاد، تقویت افراد معتاد، معتاد کیست؟ ، حمایت اجتماعی افراد معتاد، تقویت عملکرد افراد با سوءمصرف مواد،مراکز اموزشی برای افراد معتاد، درمان اعتیاد، کاهش افراد معتاد، چگونگی کمک به افراد معتاد

Comments are closed.