مشکلات اجتماعی- عاطفی کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلالات یادگیری

 

مشکلات اجتماعی- عاطفی کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلالات یادگیری

کاملا طبیعی است که یادگیری و تسلط بر برخی مهارت های اجتماعی و عاطفی آسان تر از سایر توانمندی ها انجام می شود، اما در برخی موارد، مهارت های اجتماعی و هیجانی مورد نیازی که در طول زمان منجر به شکل گیری الگوهای رفتاری، عاطفی و اجتماعی در افراد می شوند به راحتی قابل یادگیری نیستند و عدم توانمندی در این قبیل مهارت ها می تواند در طول زمان مشکلات بیشتری برای فرد به وجود بیاورند. این مهارت ها می توانند تاثیر عمیقی بر رفتار روزمره ی کودکان ( مانند سطح اعتماد به نفس، مقاومت در مقابل استرس و …) داشته باشند و عملکرد روزانه ی آن ها را به شدت تحت تاثیر قرار دهند.

رشد مهارت ها و توانمندی ها ی اجتماعی – عاطفی، نقش مهمی در شکل گیری مناسب الگوهای رفتاری تعامل بین فردی( مانند صحبت کردن رو در رو با دیگران، نحوه ی درست صحبت کردن با تلفن، اینترنت و …) ومهارت هایی مثل حل مسئله، تصمیم گیری مناسب و ایجاد و حفظ روابط اجتماعی مثبت با گروه همسالان دارند.

برای درک بهتر این مسئله، ابتدا باید بدانیم که منظور ما از مهارت های اجتماعی و عاطفی در کودکان و نوجوانان دقیقا چیست؟

مهارت های ارتباط اجتماعی، به مجموعه ای از روش ها، الگوهای رفتاری، پاسخ های متقابل و واکنش های اجتماعی اطلاق می شود که کودکان و نوجوانان از آن ها در تعاملات متقابل و موقعیت های اجتماعی مثل مدرسه استفاده می کنند. شایستگی اجتماعی اصطلاحی ست که تعیین کننده ی میزان موفقیت و مهارت فرد در برقراری روابط مناسب اجتماعی است. ترکیب این دو می تواند شاخص خوبی برای توصیف میزان مهارت و توانمندی اجتماعی کودکان و نوجوانان باشد.

مهارت های هیجانی و عاطفی، در نگاه اول شاید به نظر برسد که توصیف کننده ی احساسات فرد است، اما در مقابل مهارت هیجانی و عاطفی مفهومی بالاتر از این دارد و نشان دهنده ی آن چیزی ست که به اصطلاح تحت عنوان هوش هیجانی شناخته می شود که در بر گیرنده ی موارد زیر می شود:

–          شناخت احساسات خود ( در مورد این مسئله چه حسی دارم؟)

–          مدیریت هیجان ( وقتی این حس را دارم چطور باید واکنش نشان دهم؟)

–          درک نیازهای عاطفی خود ( صرف نظر از اینکه من این حس را دارم، به چه چیزی نیاز دارم؟)

–          شناخت احساسات دیگران( من می دانم که تو حس می کنی…)

–          مهم ترین نقش مهارت های عاطفی و هیجانی، ایجاد اثربخشی بیشتر در روابط اجتماعی و عملکرد اجتماعی ست( استفاده ی موثر از مهارت های اجتماعی).

 

کسب تسلط به مهارت های اجتماعی و توانمندی های هیجانی و عاطفی، برای همه ی کودکان و نوجوانان ضرورت دارد و کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری نیز از این قاعده مستثنی نیستند. این مسئله را می توان با توجه به تاثیر نوع رفتار و خلق و خوی کودکان و نوجوانان در کلاس درس به راحتی توضیح داد. نوع رفتار اجتماعی و هیجانی کودکان در کلاس درس، که یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده ی میزان موفقیت تحصیلی دانش آموزان است، تاثیر بسیاز واضحی از نوع خلق و خوی افراد و الگوهای رفتاری آن ها می پذیرد. این مسئله نشان دهنده ی رفتارهای خاص افراد در برخی محیط ها مثل مدرسه و کلاس درس است. الگوهای کاربردی رفتاری کودکان و نوجوانان مانند سازگاری، نوع واکنش های رفتاری، انعطاف پذیری و تدام فعالیت در انجام تکالیف همگی تحت تاثیر نوع خلق و خوی افراد هستند.

اما ارتباط بین الگوهای رفتاری، خلق و خو و مهارت های اجتماعی و هیجانی با انواع مشکلات ناشی از اختلالات یادگیری چیست؟ زمانی که نوع رفتار و خلق و کوی کودکان و نوجوانان با انتظارات معلم و والدین منطبق نباشد چه اتفاقی خواهد افتاد؟ و آیا این عوامل می توانند به عنوان عوامل خطر ساز در زمینه ی رشد تحصیلی مورد توجه قرار بگیرند؟ در مقالات بعدی به این سوالات پاسخ داده خواهد شد.

 

تهیه و تنظیم : انیس جهانبازی (کارشناس ارشد روانشناسی بالینی ، مشاور و درمانگر)

دپارتمان تحقیقات مرکز نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا

انتشار مقاله در اینترنت یا در مجلات با درج منبع مقاله (با درج لینک فعال به سایت مرکز آلومینا) منعی ندارد و در غیر اینصورت پیگرد قانونی دارد.

خواننده گرامی : برای تهیه هر یک از این مقالات جهت ارتقا سلامتی شما هم میهنان عزیز ، زمان و انرژی و هزینه بسیار زیادی صرف می شود، پس در حق ما لطف نموده و کپی رایت را رعایت کنید و به ما در ادامه فعالیتمان امید و انگیزه بدهید . با سپاس از خوانندگان محترم و با امید به روزهای بهتر.

 

 

والدین محترم اختلالات یادگیری فرزندانتان را جدی بگیرید و حتما جهت درمان آنها اقدام نمایید،بیشتر اختلالات یادگیری در کودکان با طب امروزی قابل درمانند.

در کلینیک آلومینا ابتدا کودکان با مشکل یادگیری توسط فوق تخصص روانپزشکی کودکان و همچنین تیم درمانگران رفتاری ویزیت می شوند و سپس برنامه ریزی درمانی برای این کودکان با یکی یا ترکیبی از روش های گفتار درمانی،دارو درمانی،نوروفیدبک،بیوفیدبک و…. انجام میشود

 

 

 

 

 


جدیدترین و مطمئن ترین روش درمان

اختلالات یادگیری در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان

اختلالات يادگيري (‏learning Disorder‎‏): اين اختلالات در سنين دبستان شايع هستند. در اين نوع اختلالات علي‌رغم هوش نرمال و عدم ‏وجود نقص حسي، كودك در يادگيري مشكل دارد. اين اختلالات موارد زير را در بر مي‌گيرد: نقص توانايي براي شناخت واژه‌ها، خواندن كند و ‏نادرست، مشكل در فهميدن و نام بردن اصطلاحات رياضي، عمل‌ها و مفاهيم، و گروه‌بندي ارقام، رعايت مراحل رياضي، شمارش، جدول ‏ضرب و نيز مشكل در يادگيري نوشتن لغات و جملات. در درمان اين اختلالات نوروفيدبك تحول بزرگي ايجاد كرده است. در مورد اختلالات ‏ يادگيري، نوروفيدبك به تنهايي پاسخگوست و نيازي به درمان مكمل ندارد. معمولاً با كامل كردن يك دوره درماني، بهبودي ثابتي حاصل ‏مي‌شود. تأثير اين روش در چندين پژوهش علمي و معتبر نيز تأييد شده است‎.

نوروفیدبک نوعی بیوفیدبک است ، که بازخورد عصبی نیز به آن گفته می شود.

این وسیله جزو پیشرفته ترین وسائل پزشکی نوین است که بخش زیادی از این تکنولوژی مدیون تلاشهای ناسا (سازمان فضایی آمریکا)در سالهای اخیر است.

در مغز تمام ما انسان ها، هزاران فرایند و فعالیت خودکار و غیر ارادی در حال اتفاق افتادن است. فرایندهای ناهشیار بی شماری که کاملا از حوزه ی آگاهی و اختیار ما به دورهستند.

هر لحظه در مغز هریک از ما، امواج مغزی خاص و فرایندهای فیزیولوژیک بی شماری در جریان است بدون آنکه ما آگاهی وشناختی نسبت به نحوه ی عملکرد آن ها داشته باشیم. فرایندهای فیزیولوژیک نهفته در مغز ما و امواج مغزی موجود در آن دائما و بدون دخالت آگاهانه ی ما بر روی رفتار، افکار، عملکرد و وضعیت سلامت جسمی و روانی ما تاثیر گذارند.

هیچ یک از ما انسان ها در شرایط طبیعی و نرمال نمی توانیم در مورد نحوه ی عملکرد هر یک از این واکنش های فیزیولوژیک غیرارادی و امواج مغزی موجود در مغزمان اطلاعات دقیق و روشنی داشته باشیم. به خودتان نگاه کنید! آیا می دانید در حال حاضر امواج مغزی شما در چه وضعیتی قرار دارند؟

طبیعتا در شرایط طبیعی و بدون استفاده از ابزارهای خاص نمی توانید نسبت به هیچ کدام از واکنش های فیزیولوژیک بدن خود آگاهی دقیقی داشته باشید.

علاوه براین وجود هرگونه ناهنجاری و اشکال در روند طبیعی عملکرد امواج مغزی و فرایندهای زیست شناختی در بدن انسان، می تواند منجر به بروز علائم بیمارگونه شود. به عبارت دیگر به هم خوردن روند طبیعی عملکرد امواج مغزی و واکنش های زیست شناختی می تواند به عنوان علامت و نشانه ای از وجود یک وضعیت بیمارگونه ی جسمانی یا روانی مورد توجه قرار بگیرد.

نوروفیدبک، برای مغز انسان مانند یک آینه عمل می کند. ما هر روز با نگاه کردن به آینه متوجه نقائص و اشکالات موجود در ظاهر خودمان می شویم.

در واقع آینه ما را نسبت به وضعیت ظاهری مان و عیب و نقص های احتمالی موجود در آن آگاه می کند. این آگاهی و شناخت به ما کمک می کند تا در جهت رفع نقص های موجود در وضعیت ظاهری خود اقدام کنیم. نوروفیدبک دقیقا برای امواغ مغزی و عملکردهای فیزیولوژیک مغز ما به عنوان یک آینه ی پیشرفته عمل می کند. نوروفیدبک با استفاده از ابزارهای الکترونیک پیشرفته و کامپیوتر به ما کمک می کند تا از آن چه در مغز ما در حال رخ دادن است آگاه شویم.

نوروفیدبک، واکنش های فیزیولوژیک نهفته درمغز انسان و امواج مغزی که هر لحظه بر وضعیت رفتاری و عملکردی ما اثر گذارند را ثبت می کند و بعد آن چه که در همان لحظه در مغز انسان در حال اتفاق افتادن است را کاملا دقیق، روشن و واضح روی صفحه ی نمایشگر به تصویر می کشد.

نوروفیدبک به انسان کم می کند تا از وضعیت امواج مغزی خود، از نحوه ی عملکرد واکنش های زیست شناختی غیرارادی مغز خود در لحظه، آگاهی و شناخت دقیق و فوری کسب کند. این افزایش آگاهی و شناخت به فرد کمک می کند تا بتواند در جهت رفع اشکالات و ناهنجاری های موجود در امواج مغزی خود اقدام کند. افزایش آگاهی نسبت به وضعیت امواج مغزی با عث می شود فرد بتواند کنترل بیشتری بر این امواج داشته باشد.

نورووفیدبک روشی است برای اینکه یاد بگیریم چگونه امواج مغزی و فعالیت هایی که در مغز ما به طور طبیعی و خودکار انجام می شود را کنترل کنیم. در حقیقت با نوروفیدبک می آموزیم به طور ارادی امواج مغزی خود را با استفاده از بازخوردی که از دستگاه دریافت می کنیم تغییر بدهیم. نوروفیدبک ابزاری است برای کنترل، تغییر و اصلاح امواج مغزی در جهت رسیدن به کاهش علائم بیماری و افزایش سطح سلامت جسمانی و روانی.

نوروفیدبک چیست؟در این روش شما در مقابل یک مانیتور می نشینید و الکترودی که روی سر شما قرار دارد امواج مغزی شما را دریافت و به کامپیوتر هدایت می کند .حالا شما با دیدن امواج مغزی خود روی صفحه مانیتور می توانید به تنظیم و کنترل آنها بپردازید و در تمام این مراحل درمانگر در کنار شما نشسته و به شما یاد می دهد که چگونه می توانید این کار را انجام دهید.

درواقع نوروفیدبک شما را قادر به دیدن دنیای درون مغزتان می کند ، به عنوان مثال در صفحه مانیتور شما یک شکل شبیه سازی شده امواج مغزی را به شکل یک بازی می بینید و با نگاه کردن به صفحه مانیتور و بدون استفاده از دست شروع به بازی می کنید. دستگاه الگوهای امواج مغزی شما را پردازش می کند و در صورتیکه این الگوها مناسب باشد شما در بازی به جلو خواهید رفت و در غیر اینصورت شکست می خورید ،به این ترتیب شما یادمیگیرید که مثلا در شرایط اضطراب چگونه می توانید مغز خود را طوری تنظیم کنید که آرامش جایگزین اضطراب شود.

آیا این روش علمی است؟ روش نوروفیدبک توسط اداره غذا و داروی آمریکا ( معتبرترین سازمان جهانی پزشکی) جهت درمان اضطراب ،استرس،افسردگی،بیش فعالی کم توجهی، سردرد (میگرن)،دردهای مزمن،اختلالات خواب،سوء مصرف مواد،وسواس،صرع(تشنج) و بازتوانی سکته مغزی مورد تایید قرار گرفته است.

عوارض جانبی این روش چیست؟ نوروفیدبک عوارض جانبی دارو درمانی را ندارد و اثرات درمانی پایدارتری نیز دارد،فعالیت های کل مغز را کنترل می کند وبهبودی پایدار بیماری را شامل می شود.

چرا به نوروفیدبک دوپینگ اخلاقی می گویند؟ دلیلش این است که در حال حاضر بسیاری از ورزشکاران در کشورهای پیشرفته و همچنین بسیاری از سازمان های معتبر جهانی از جمله ناسا (سازمان علوم فضایی آمریکا) جهت ارتقا مهارت های ذهنی و شناختی و بهینه سازی تصمیم گیری ،افزایش خلاقیت،تقویت حافظه و افزایش هماهنگی جسم و ذهن از این روش استفاده می کنند.

به عنوان مثال تیم ملی ایتالیا ،تیم آث میلان ،بسیاری از برندگان طلای المپیک مثل ماری پیرس و چاد کاروین رسما اعلام کردند که جهت بهبود کارکرد ذهنی برای آمادگی مسابقات از نوروفیدبک استفاده می کنند.

آیا در آمریکا و کشورهای پیشرفته از این روش استفاده می شود؟ در آمریکا بیش از 1000 مرکز نوروفیدبک وجود دارد که این رقم در 5 سال گذشته از کمتر از 100 مرکز به این تعداد رسیده که این موضوع خود حاکی از میزان اهمیت و محبوبیت این روش درمانی در کشورهای پیشرفته می باشد .

آیا نوروفیدبک در مورد همه بیماریها کاربرد دارد؟ خیر ، نوروفیدبک و بیوفیدبک فقط در مورد بعضی اختلالات کاربرد دارد و تشخیص این موضوع نیز به عهده پزشک معالج می باشد.

موارد کاربرد نوروفیدبک و بیوفیدبک : بیش‌فعالی/كمبود توجه (ADHD)، اضطراب (Anxiety)، ناتوانی یادگیری (Learning Disability)،اختلالات خواب، دردهای مزمن و سردردهای میگرنی، سوءمصرف مواد، افسردگی ، بعضی انواع آسیب و سکته مغزی، سندرم درد و خستگی مزمن و افزایش قدرت تمرکز و توانایی های ذهنی در افراد سالم.

نوروفیدبک و بیوفیدبک در سایر رسانه ها :

صفحه معرفی و آشنایی با بیوفیدبک در شبکه 2 تلویزیون ایران :

http://www2.irib.ir/health/html/biofeedback.htm

توضیحاتی در مورد نوروفیدبک در سایت مجله همشهری :

http://www.hamshahrimags.com/NSite/FullStory/News/?Id=3725

توضیحاتی در مورد نوروفیدبک در سایت اطلاعات بالینی تخصصی مغزی (به زبان انگلیسی)

http://www.eeginfo.com/what-is-neurofeedback.htm

دهها ویدئو در مورد نوروفیدبک (انگلیسی)

http://www.eeginfo.com/neurofeedback-videos-media.htm

مقالات نوروفیدبک :

http://www.sid.ir/fa/VEWSSID/J_pdf/5791387V1107.pdf

درمان سردردهاي ميگرني با روش بيوفيدبك

http://www.tabnak.ir/pages/?cid=26377

سردرد میگرنی و بیوفیدبک

http://www.3-m.ir/index.php?option=com_content&task=view&id=2134&Itemid=54

سلامت باشید :نوروفیدبک و بیوفیدبک

http://ch3.ir/salamat/index.php?option=com_content&view=article&id=683&Itemid=356

نوروفیدبک در ویکی پدیا

http://en.wikipedia.org/wiki/Neurofeedback

ویدئو های نوروفیدبک در درمان سردرد،بیش فعالی ، تشنج، بی خوابی ، افزایش تمرکز و …. (به زبان انگلیسی)

http://www.eeginfo.com/neurofeedback-videos-media.htm

تصاویر جلسات درمان با نوروفیدبک و بیوفیدبک :

کلمات کلیدی : اختلالات یادگیری،انواع اختلالات یادگیری،درمان اختلال یادگیری،انواع روش های درمان اختلالات یادگیری،مشکلات اجتماعی و هیجانی کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری،ابعاد اجتماعی-عاطفی اختلالات یادگیری، نوروفیدبک،درمان اختلال یادگیری با نوروفیدبک

Comments are closed.