خواب کمتر، وزن بیشتر! ارتباط پیچیده خواب با چاقی

 

می دونستین هر چی خوابتون کمتر باشه ، وزنتون بیشتر میشه؟
خواب و وزن

خواب کمتر، وزن بیشتر

توسط مایکل جی برئوس، دکتری در تاریخ 30 می 2013
ما برای کاهش وزن به جای اینکه کالری زیادی جذب کنیم باید کالری زیادی بسوزانیم، در نتیجه اگر قرار باشد مصرف زیاد کالری داشته باشیم باعث اضافه وزن میشود.
کمبود خواب ممکن است مصرف کالری روزانه را افزایش داده ومنجر به اضافه وزن شود.

مقدار بسیار زیادی از شواهد وجود دارد که خواب نقش مهمی در کنترل وزن دارد. خواب ناکافی به شدت با اختلالات متابولیک و چاقی و همچنین با دیابت مرتبط است.
اما هنوز تلاشهایی برای درک مکانیسم های زیربنایی که خواب می تواند وزن را تحت تاثیر قراردهد در حال انجام است.

یک مطالعه جدید از اثرات خواب ناکافی در افزایش وزن مورد بررسی قرار گرفته است و به طور خاص در مصرف انرژی (کالری) و سوزاندن انرژی نگاه می کند.


محققان بر روی 16 فرد بزرگسال که به مدت 14-15 روز بستری بودند مطالعاتی انجام دادند. همه داوطلبان از نظر سلامتی ،خوب و در یک وزن بودند. شرکت کنندگان در دوره حدود 2 هفته در یک محیط کنترل شده که در آن محققان می توانستند بر خواب و الگوها ی انها نظارت کنند قرار گرفتند.
محققان ، وزن هر 16 داوطلب را در طول 3 روز اول مطالعه جمع آوری کردند. در طول این مدت شرکت کنندگان اجازه داشتند 9 ساعت در طول شبانه روز بخوابند. غذا خوردن آنها در طول این دوره 3 روزه تنظیم می شد.

بعد، پژوهشگران ، شرکت کنندگان را به 2 گروه تقسیم کردند. به یکی از این گروه اجازه داده شد تا 9 ساعت درشبانه روز بخوابند، به گروه دیگر تا 5 ساعت خواب در هر شب اجازه داده شد.

آنها این الگو را برای 5 شب متوالی طراحی کردند ، در طی این دوره 5 روزه، هر دو گروه اجازه دسترسی نامحدود به غذا داشتند.
غذاها شامل : گزینه های کم کالری مثل میوه های تازه و با کالری بالا، انتخابی با چربی بالا مانند چیپس و بستی بود.
پس از گذشت 5 روز، دو گروه برنامه خوابشان برای 5 روز دیگرتغییر پیدا کرد. در هر دو مرحله 5 روزه، پژوهشگران از خواب شرکت کنندگان و مصرف انرژی آنها را مورد ارزیابی قرار می دادند.

محققان به این موضوع پی برده اند:

شرکت کنندگانی که آثارشان خواب به مدت 5 شب متوالی تا 5 ساعت در شب محدود شده بود روزانه از کسانی که خواب آنها تا 9 ساعت در شب اجازه داده شد 5٪ کالری بیشتر می سوزاندن .نتیجه آن بود که عدم تعادل انرژی با محدود خواب، با عث مصرف بیشتر کالری میشود.
این عدم تعادل انرژی با خواب کم منجر به افزایش وزن میشود.


الگوی خواب محدود شده در طول 5 روز، منجربه تغییراتی در ریتم شبانه روزی شرکت کنندگان شده بود که باآزادسازی ملاتونین شبانه به تعویق افتاده بود.
به طور کل افرادی که خواب کمتری داشتند مصرف تنقلات ووعده های غذاییشان بیشتر شده بود.

محققان دریافته اند که پاسخ مردان و زنان به محدودیت های خواب با توجه به وزنشان متفاوت بود.
به طور کلی، زنان قادر به حفظ وزن خود در طول فاز 9 ساعت خواب شبانه روز بودند که در آن دسترسی نامحدود به غذا داشتند.
مردان از سوی دیگر، با احتمال بیشتری برای به دست آوردن وزن در این مرحله روبرو بودند، اما در مرحله محدود خواب، زنان نسبت به مردان احتمال بیشتری دارد تا وزن بیشتری به دست آورند.

مطالعات دیگر نشان می دهد خواب محدود ممکن است برای مردم در انتخاب غذاهای سالم مشکلاتی را به وجود آورد.

مطالعات اخیر نشان می دهد که محرومیت از خواب باعث تغییرات عصبی که ممکن است قضاوت را تحت تاثیر قرار دهد شود. این مطالعه نشان داد که کمبود خواب با کاهش فعالیت در لوب فرونتال مغز، منطقه ای که برای قضاوت و تصمیم گیری های پیچیده حیاتی در ارتباط است ،ارتباط دارد.

در این مطالعه، محققان دریافتند که افرادی که از خواب محروم شده اند، مرکز پاداش مغز به شدت با غذاهای ناسالم نسبت به کسانی که خواب کافی دریافت کرده بودند فعال شده است.

 

تهیه و تنظیم :  مریم عبداللهی (روانشناس ، مشاور و درمانگر)

دپارتمان تحقیقات مرکز نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا

 

 

مرکز خدمات مشاوره و نوروفیدبک  آلومینا


مرکز مشاوره ،بیوفیدبک و نوروفیدبک آلومینا از سال 1388 به صورت حرفه ای درمان های روانشناسی و روانپزشکی مشاوره،رواندرمانی، نوروفیدبک و بیو فیدبک را شروع کرده است و مفتخریم که جزء پیشتازان این علم نوین در ایران بوده ایم.

این مرکز با کادر مجرب متشکل از پزشک فوق تخصص اعصاب و روان کودکان و نوجوانان و متخصص روانپزشکی ومتخصص مغز و اعصاب،روانشناس ، و پزشک متبحر و با تجربه در زمینه نوروفیدبک جهت ارائه خدمات نوروفیدبک و مشاوره متخصص مغز و اعصاب و روانشناس در خدمت شماست .

 


 

کلمات کلیدی: خواب،مشکلات خواب،اضافه وزن،رژیم غذایی با خواب،ارتباط خواب با وزن،کاهش وزن،چطور وزن خود را کاهش دهید؟،غذاهای سالم،غذاهای ناسالم،رژیم درمانی،ارتباط خواب با کالری،مصرف کالری،کالری،سوزاندن کالری،چگونه کالری بسوزانیم؟

Comments are closed.