درباره­ی رفتار درمانی

درباره­ی رفتار درمانی




رفتار درمانی به یک فرد کمک می­کند تا بداند چگونه تغییر در رفتار ممکن است منجر به تغییر در احساساتش شود تمرکز دارد. معمولاً هدف رفتاردرمانی افزایش درگیری فرد در فعالیت­های تقویت­کننده از لحاظ اجتماعی یا فعالیت­های مثبت است. رفتار درمانی یک رویکرد ساختاری است که به طور دقیقی آنچه را که فرد انجام می­دهد را اندازه می­گیرد و پس از آن به دنبال افزایش دادن فرصت­ برای تجربیات خوشایند و مثبت است. تکنیک­های رایج رفتار درمانی شامل:

  • نظارت بر خود: این اولین مرحله­ی درمان است. از افراد خواسته می­شود لیستی مشروح از کلیه فعالیت­های روزانه­ی خود تهیه کنند. از طریق بررسی لیست در جلسه­ی بعدی، درمانگر می­تواند متوجه شود که مراجع دقیقاً چه کاری انجام می­دهد.

مثلاً فردی بنام بیل که مبتلا به افسردگی است را در نظر بگیرید. او با لیست از کارهای که هفته­ی گذشته انجام داده مراجعه کرده است. درمانگرش متوجه می­شود که بیل صبح به سرکارمی رود، ساعت 5:30 عصر به خانه برمی­گردد و بی­وقفه تا ساعت 11شب تلویزیون تماشا می­کند و سپس  به رختخواب می­رود.

  • زمان­بندی فعالیت­ها به صورت هفتگی: در اینجا درمانگر و بیمار به منظور ایجاد فعالیت­های جدید با یکدیگر دست به کار می­شوند. این فعالیت­ها فرصت­های برای تجربه­ی خوشایند و مثبت فراهم خواهند کرد.

مثلاً با نگاهی به برگه­ی خود ارزیابی بیل، او و درمانگر متوجه شدند که با تماشای بیش از حد تلویزیون به تنهایی فرصت کمی برای تعاملات مثبت اجتماعی باقی می‌ماند. بنابراین، آن‌ها تصمیم گرفتند که بیل برای یک روز در هفته بعد از کارش شام را با دوستانش بیرون برود و عضو یک گروه بولینگ شود.

  • ایفای نقش: این تکنیک برای کمک به افراد به منظور توسعه مهارت­های جدید است و به منظور پیش­بینی موضوعاتی که ممکن است در تعاملات اجتماعی پیش آید.

مثلاً یکی از دلایلی که بیل آنقدر تنها در خانه می­ماند این است که او از دیگران خجالت می­کشد. او نمی­داند چگونه با یک فرد غریبه مکالمه را شروع کند. بیل و درمانگرش در مورد چگونگی شروع یک مکالمه با یکدیگر تمرین می­کنند.

  • تغییر رفتار: در این تکنیک بیمار پاداشی برای انجام رفتار مطلوب و مثبت دریافت خواهد کرد.

مثلاً بیل یک چوب ماهیگیری جدید می­خواست. او و درمانگرش قراردادی برای تغییر رفتار تنظیم کردند که در آن بیل به خودش یک چوب ماهیگیری پاداش خواهد داد هنگامی که او تماشای تلویزیون را به یک ساعت در روز کاهش دهد و در سه فعالیت جدید  درگیر شود.

 

تهیه و تنظیم :  اکرم جمشیدفر (روانشناس)

دپارتمان تحقیقات مرکز نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا


انتشار مقاله در اینترنت یا در مجلات با درج منبع مقاله (با درج لینک فعال به سایت مرکز آلومینا) منعی ندارد و در غیر اینصورت پیگرد قانونی دارد.

خواننده گرامی : برای تهیه هر یک از این مقالات جهت ارتقا سلامتی شما هم میهنان عزیز ، زمان و انرژی و هزینه بسیار زیادی صرف می شود، پس در حق ما لطف نموده و کپی رایت را رعایت کنید و  به ما در ادامه فعالیتمان امید و انگیزه بدهید . با سپاس از خوانندگان محترم و با امید به روزهای بهتر

مرکز تخصصی نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا

 

خدمات نوروفیدبک و بیوفیدبک و مشاوره روانشناسی (اضطراب،افسردگی، بیش فعالی ، درماناختلالات جنسی و روابط زناشویی ، زوج درمانی و… ) و شناخت درمانی و رفتار درمانی (CBT) و ویزیتمتخصص روانپزشکی (اعصاب و روان) و متخصص مغز و اعصاب (درمان میگرن،سرگیجه،تشنج،سکته مغزی و …)در مرکز  نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا انجام می شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت ویزیت تماس بگیرید.

Comments are closed.