شناخت رفتار درمانی در بی خوابی (درمانهای جدید بیخوابی)

شناخت رفتار درمانی در بی خوابی


افراد زیادی که بی خوابی مزمن راتجربه کرده اند می توانند با استفاده از شناخت رفتار درمانی عادی شدن پارامترهای خواب رادرزمینۀ بی خوابی (CBT-I) امتحان کنند که نتایج جدیدی را ارائه می دهد.

نتایج نشان می دهد که 50 الی 60 درصد آزمودنی ها بی خوابی مزمن دارند ،دچار شروع بی خوابی ، ادامۀ بی خوابی ، یا هر دو مورد هستند و بهبود مشکلات اوّلیّۀ خواب را بیان می کنند از بین 64 درصد آزمودنی که پنج دوره یا بیشتر از درمان را طی کرده اند پیشرفت معناداری در زمینۀ بهبود وضعیت شکایاتشان در حدّ نرمال دیده شده است که شامل بهبود وضعیت خواب ، میانگین بیداری شبانه ، زمان کلّی خواب ومیانگین شبهایی که برای خواب از دارو درمانی در هرهفته استفاده شده است می باشد.

براساس بیانات روانشناس رایان وتزلر متخصص درمان دارویی خواب ( CBSM) در لوئیس ویل چند بخش CBT-I می تواند دیدگاه و فرضیۀ مؤثری برای این نوع بی خوابی مزمن باشد حتی زمانی که از اضطراب و افسردگی رنج می برند . وتزلر معتقداست که CBT-I به ما   استراتژی هایی را یاد می دهد که بتوانیم سیستمهای بدنی را برای تنظیم خواب تحریک کنیم .

از آنجایی که این سیستمهای جسمی در تنظیم احساس ، درد و سایر فرآ یندهای جسمی نقش دارند مهارتهای بهبود یافته توسط CBT-I ممکن است روی احساسات ، اضطراب ، درد و سایر شرایط روان پزشکی دارویی فشار مثبتی را وارد کنند . اطلاعات از 115 مراجع که از برنامۀ بی خوابی و درمان دارویی و بالینی در زمینۀ خواب رفتاری استفاده کرده اند بدست آمده است .

آزمودنی ها شامل افرادی   می شوند که از دیر به خواب رفتن ( بیشتر از 30 دقیقه ) ( SOL) ، ادامۀ خواب ( SMI) یا هر دو اختلال بی خوابی مزمن  ( SOMI) رنج می برده ویا آنهایی که حدّ اقل 2 دورۀ درمانی دراین زمینه داشته اند .

آنها بین 84-14 ساله بوده و 65 درصد را خانم ها تشکیل می دادند . برنامۀ چند قسمتی CBT-I شامل تفسیر ارزیابی های عادات بیماران ، توجهات و دانش آنان در خصوص خواب می شد . برنامۀ مورد نظر شامل 7-6 دورۀ درمانی می شد.

استراتژیهای خاص شامل آموزشهایی در زمینۀ سیستمهای عادی خواب ، جدول توصیه های خواب ، آموزش بهداشت خواب ، تحکیم درمان خواب ، کنترل درمانی محرکها ، آموزش آرمیدگی ، شناخت درمانی و آموزش تمرکز و توجه می شد .

طبق بیانات وتزلر تحقیقی که در این زمینه صورت گرفته نشان داد که آزمودنی هایی که حدّ اقل 4 دورۀ آموزشی CBT-I را به پایان رساندند78/1 درصد بیشتر از دارو درمانی را در 3 شب درهفته یا بیشتر انتخاب کرده بودند توانستند دارو درمانی را قطع کنند.

یافته های این پژوهش نشان می دهد که آنهایی که دارو درمانی را دراین زمینه ادامه ندادند نه فقط دارو درمانی را قطع کردند بلکه بهتر از سایرین که دارو درمانی می کردند به خواب می رفتند.

 

تهیه و تنظیم :  سیده مژگان صالحی (روانشناس و مشاور)

دپارتمان تحقیقات مرکز نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا


انتشار مقاله در اینترنت یا در مجلات با درج منبع مقاله (با درج لینک فعال به سایت مرکز آلومینا) منعی ندارد و در غیر اینصورت پیگرد قانونی دارد.

خواننده گرامی : برای تهیه هر یک از این مقالات جهت ارتقا سلامتی شما هم میهنان عزیز ، زمان و انرژی و هزینه بسیار زیادی صرف می شود، پس در حق ما لطف نموده و کپی رایت را رعایت کنید و  به ما در ادامه فعالیتمان امید و انگیزه بدهید . با سپاس از خوانندگان محترم و با امید به روزهای بهتر

مرکز تخصصی نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا

 

خدمات نوروفیدبک و بیوفیدبک و مشاوره روانشناسی (اضطراب،افسردگی، بیش فعالی ، درماناختلالات جنسی و روابط زناشویی ، زوج درمانی و… ) و شناخت درمانی و رفتار درمانی (CBT) و ویزیت متخصص روانپزشکی (اعصاب و روان) و متخصص مغز و اعصاب (درمان میگرن،سرگیجه،تشنج،سکته مغزی و …)در مرکز  نوروفیدبک و بیوفیدبک آلومینا انجام می شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت ویزیت تماس بگیرید.

Comments are closed.